beeldbuis

Zelf dingen maken is weer helemaal in. Zó in, dat er in de Verenigde Staten een heuse maker movement is ontstaan rond het tijdschrift Make, dat onder meer Maker Faires (makersdagen) organiseert. Ook in Nederland zijn al verschillende Maker Faires geweest en hier en daar worden maker spaces gesticht. ‘Maken’ gaat verder dan het ‘goeie ouwe’ doe-het-zelven. Dat komt vaak neer op bewerken, bijvoorbeeld het schilderen van een kozijn of het doorsmeren van de auto. Een ‘maker’ daarentegen creëert.

Een iconische figuur in de makersbeweging is Jimmy DiResta. Hij maakt alles, zolang het maar van hout of metaal is. Hij is verbonden aan het blad Make en is actief geweest voor Discovery Channel. De laatste tijd publiceert hij video’s op zijn eigen kanaal op YouTube. Iedereen die wat te bouwen heeft, kan daar ontdekken of DiResta al eens hetzelfde heeft gemaakt. Zo ja, dan kun je heel wat van hem opsteken. Zo nee, dan kun je kijken naar de constructie van allerlei dingen en daarvan leren – of er gewoon van genieten.

DiResta heeft een hang naar het ambachtelijke. Zo zijn er verschillende variaties op het thema van de hutkoffer of schatkist: helemaal van hout, een ijzeren geraamte met houten vensters, een kist gemaakt van een gevonden holle boomstam en zelfs een doodkist. Di Resta heeft een oud ijzeren slot en maakt daar feilloos een sleutel bij. Hij maakt een houten emmer zo groot dat die wel een ton lijkt, met duigen, hoepels en een prachtig ijzeren hengsel. Verder komen langs een gereedschapskist, tafels en kasten, een houten lepel, gereedschap, zoals een bijl en een machete, en een koperen klok.

De vorm van de video’s is functioneel. We zien DiResta bezig in zijn werkplaats of soms buiten. Stap voor stap zien we het werkstuk ontstaan, zonder dat de maker iets zegt en zonder commentaarstem. Er is een functionele afwisseling tussen totaalbeeld en close-ups. Als de handeling te lang duurt, wordt de video versneld. Het zijn net handleidingen – en zo zijn ze ook bedoeld.

Het enige geluid bij de video’s is dat van de werkplaats. Wees erop voorbereid dat een versnelde cirkelzaag klinkt als een tandartsboor. Soms zou je willen dat DiResta vertelt waarom hij het ene gereedschap kiest en niet het andere – let op zijn assortiment zagen!– maar het is prettig dat er geen vette commentaarstem is die alles aandikt. Ook muziek is weldadig afwezig.

Hiermee bereikt DiResta een publiek waar een Nederlands tv-programma niet ontevreden mee zou zijn: honderd- tot tweehonderdduizend views per aflevering. Voor een andere blik op zijn talenten kun je op YouTube kijken naar oude afleveringen van zijn serie Dirty Money, op het kanaal DiRestaFan, waarin Jimmy bij het grof vuil gevonden voorwerpen oplapt. Daar zie je de beproefde reality-formule van Discovery en komt de handvaardigheid van Jimmy veel minder tot zijn recht. De ster van deze show is zijn goedgebekte broer John, die de gerestaureerde of getransformeerde vondsten op straat verkoopt.

tekst drs. Herbert Blankesteijn

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.