De vliegveiligheid van de drone is aanzienlijk verbeterd nu hij altijd in stabiele vlucht komt en in geval van nood autonoom landt. De drone is ontwikkeld door de Universiteit van Zürich.

Wil grootschalige toepassing van drones van de grond komen, dan moeten ze zijn uitgerust met technologie die er voor zorgt dat ze veilig vliegen en ook zelf kunnen landen, mochten er zich onvoorziene omstandigheden voordoen.

David Scaramuzza van de Universiteit van Zürich ontwikkelde een drone die aan die eisen voldoet. Het autonome vliegtuig is in staat om vanuit onbalans weer in zijn reguliere vliegmodus te komen. Ook als hij bij de start als een bal wordt weggegooid vindt de drone zijn stabiele modus. Verliest de drone contact met zijn bestuurder of het GPS-signaal waarmee hij zijn route kiest, of dreigen zijn batterijen leeg te raken, dan zoekt hij zelf een veilige plaats om te landen.

De drone is uit de hand geworpen

 

Raakt de drone in een onstabiele situatie, dan herstelt hij eerst zijn hoogte en balans. Voor dat laatste gebruikt de drone gegevens van zijn gyroscopen en versnellingsmeters. De gyroscopen geven aan onder welke hoek de drone vliegt, de versnellingsmeters maken het mogelijk te voorspellen in welke stand de drone terecht gaat komen.

Hangt de drone eenmaal recht, dan wordt de infrarood hoogtesensor uitgelezen en zo nodig de hoogte aangepast. Om zijn positie ten opzichte van zijn omgeving te bepalen maakt de drone gebruik van een camera en beeldherkenningssoftware. Daarna volgt aanpassing van de horizontale snelheid zodat de drone uiteindelijk stil komt te hangen.

Zijn er omstandigheden waarin de drone autonoom moet landen, dan kiest hij op basis van beeldherkeningssoftware zijn landingsplaats. Het gebruik van de camera maakt het mogelijk dat de drone zijn weg vindt ook als er geen GPS-signaal beschikbaar is. De kaart die de drone creëert is ook beschikbaar voor de piloot op de grond. Alle software in de drone draait op een smartphoneprocessor.

Het testen van het stabiliseringsvermogen van de drone ging het eenvoudigst door hem honderden keren als een bal weg te gooien, om vervolgens te zien of de drone na een paar seconden weer stabiel kwam te hangen. Het succespercentage was 85 %. Met name als de drone laag boven de grond op relatief grotere snelheid kwam te vliegen ging het mis.

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.