Een winkelstraat in Eindhoven wordt straks aanzienlijk minder winderig. De Technische Universiteit Eindhoven ontwierp een luifel om de overlast van wind, afkomstig van een nabijgelegen toren, te verminderen; volgens de onderzoekers kan de windkracht vele malen zwakker worden.

De Nieuwe Emmasingel in de Lichtstad staat bekend als een windtunnel. Ondanks het feit dat er veel winkels zitten, klagen uitbaters en klanten regelmatig over de storm die er woedt. De straat is relatief smal en aan het begin van de straat bevindt zich de Admirant, een 105 meter hoge woontoren.

Die toren bleek de bron van het kwaad. De TU/e maakte, alvorens een luifel te ontwerpen, een analyse van de windstroom. 'Tot onze verbazing bleek 90 procent van de wind afkomstig van de toren', vertelt hoogleraar Bert Blocken, die het project leidde. De vele zijstraatjes, die in andere situaties vaak ook voor een stormachtig effect zorgen, droegen nauwelijks bij. 'Nagenoeg alle wind die op zeventig meter of minder tegen de toren slaat, wordt de winkelstraat ingeslingerd. Aangezien de straat vrij smal is, levert de geconcentreerde windproblemen op.'  

Blocken en zijn team bedachten na wat puzzelen een oplossing: een enorme luifel op 11 meter hoogte. Met een oppervlak van 750 vierkante meter is de hele gevel bedekt. De naar beneden stromende wind wordt zo gebroken en verspreid, waardoor het storende effect aanzienlijk afneemt. Volgens de simulaties van de universiteit zal de windkracht lager worden; waar nu windkracht negen zou heersen, is dat straks windkracht vier.

Hangjongeren

Hoewel de windoverlast op de Emmasingel al langer een probleem is, bleef een oplossing aanvankelijk uit. 'Andere partijen dachten dat er geen oplossing was, omdat zij alleen aan kleine luifels of schermen dachten.' Uiteindelijk kwam aannemer Heijmans bij de TU/e en het team van Blocken terecht. In 2011 maakte de universiteit het eerste luifelontwerp; het kostte de universiteit en Heijmans daarna veel tijd om bewoners, winkeliers en de gemeente te overtuigen van het nut van de luifel.

Ook de sociale gevolgen van een windloze straat waren een bron van zorgen. Blocken: 'Men was bang dat er meer hangjongeren zouden zijn in een windloze winkelstraat, vooral 's avonds. Uiteindelijk bleken de baten gelukkig groter dan de (potentiële) lasten.' De bouw is inmiddels in volle gang en de luifel zou over twee weken af moeten zijn.

Maatwerk

Er zijn meer plekken in Nederland waar hoge gebouwen voor windproblemen zorgen. Dat betekent echter niet dat deze luifel overal toepasbaar is. 'Het blijft maatwerk; bij elke analyse komen we onverwachte dingen tegen. Dat hier de toren praktisch de enige bron van wind was, maakte ons werk makkelijk. Maar in andere gevallen hoeft dat niet zo te zijn, en is een luifel wellicht niet de beste oplossing', aldus Blocken.

De situatie vóór (links) en na de installatie van de luifel. De Nieuwe Emmasingel ligt rechts van de woontoren Admirant (Adm). Credit: TU/e

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.