Will the future design us? Die vraag stelt de expositie Manifestations op de Dutch Design Week. Een combinatie van mode en techniek, onderling versmolten, uniek en praktisch.

Op de bovenste verdiepingen van het Veemgebouw op Strijp-S zorgen zwarte doeken voor de ramen, de industriële look van het gebouw en de mysterieuze kunstobjecten voor het ultieme Dutch Design Week-gevoel. Robots en jurken delen de ruimte en vullen elkaar aan. 'De mens staat centraal. Ik heb geprobeerd de menselijke kant van design en technologie naar voren te halen in plaats van de commerciële kant', vertelt organisator Viola van Alphen van de expositie Manifestations.


Wearables

Het Jack van Jochem van Schip.


Vooral de wearables vallen op. Een op het oog heel normaal jack kan klokkenluiders offline anonimiteit verzekeren. Een speciale binnenzak zorgt ervoor dat smartphones niet meer te traceren zijn. Ook kan het jack door middel van verschillende banden het postuur van de drager veranderen, waardoor iemand niet meer te herkennen is door technologie. 'We denken tegenwoordig allemaal heel erg aan online anonimiteit, maar offline wordt vergeten. Ik vind het heel belangrijk dat mensen steeds misstanden boven water proberen te krijgen en wil daar op deze manier iets aan bijdragen', vertelt designer Jochem van Schip. Hij heeft naast het ontwerp voor offline anonimiteit ook een usb-stick ontworpen die online anonimiteit kan garanderen op een simpele manier.
 

De belevingscamera van Channin Scholten.


Een heel andere vorm van een wearable is de ‘handschoen’ van de net afgestuurde Channin Scholten. 'Ik heb voor dit project vanuit mijn eigen belevingswereld gedacht. Iedereen kent denk ik het gevoel om alle bijzondere momenten te willen vastleggen. Het zoeken naar een camera haalt je vaak uit de beleving van het moment.' Maar daar heeft zij een oplossing voor. Via sensoren aan de binnenkant van de handschoen wordt de gesteldheid, en daarmee een deel van het gevoel, van de drager gemeten. Deze gegevens worden doorgegeven aan een camera, die meteen een foto of filmpje maakt op een bijzonder moment. 'Het is voor mij begonnen vanuit het idee leuke momenten te willen vastleggen, maar dit project kan in de toekomst ook voor andere doeleinden worden gebruikt, bijvoorbeeld in de zorg voor dementerende mensen.'


Plastic op de maan

Het plastic zakje dat op de maan is blijven liggen.

Van een heel andere orde is het project Moon Mission 2030 van Jorick de Quaasteniet en Arnout Schaap. Zij symboliseren dat andere aspect van design: het onmogelijk toch mogelijk maken. In hun geval gaat het over plastic, waarvan er veel op aarde aanwezig is. Maar tijdens de Apollo 14-landing is er ook op de maan een plastic zakje achtergebleven. De twee jonge mannen willen het daar weghalen. 'We zijn nog in de opstartfase maar wij willen graag een robot ontwerpen die met een raket naar de maan gaat, zelf kan landen, het zakje op kan pakken en dan weer terug aan boord van de raket gaat om terug naar de aarde te komen.' Dit plan laten slagen is een grote uitdaging voor het duo, maar ze gaan ervoor. 'Arnout heeft een bedrijf in de recycling en ik ben designer, maar we zoeken nu nog een technicus die ons kan helpen bij de robot.' De maanmissie moet voor 2030 uitgevoerd zijn.

Passie en doorzettingsvermogen, het straalt van de projecten af en is als bezoeker voelbaar. De projecten zijn ontstaan vanuit eigen gevoel of gedachten, lopen al lang of zijn net van de grond gekomen, gemaakt door ervaren en onervaren designers. Garanties voor de toekomst zijn er niet, maar de designers doen er tenminste iets voor. Manifestations is nog de hele Dutch Design Week te bekijken op Strijp-S. (Linda Bak)
 

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.