De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) is van plan om haar gasplatforms op de Noordzee te verbinden met toekomstige windparken in de buurt. Daarmee besparen ze naar verwachting gas voor 35.000 huishoudens per jaar.


De NAM maakte dit 14 juni bekend, op een bijeenkomst waarin het bedrijf zijn toekomstplannen uiteenzette. Het plan moet de gasindustrie helpen te verduurzamen en minder CO2 uit te stoten. Daarnaast bespaart het geld; niet onbelangrijk gezien de teruglopende opbrengsten uit gasputten en de lage gasprijs.

De planning is dat de NAM rond 2023 een verbinding zal krijgen met het windpark IJmuiden-Ver. Dat park is nog niet gebouwd, maar het ligt volgens de NAM in de lijn der verwachting dat het er komt. Dat park zou relatief dicht bij het NAM-platform K-14 komen te liggen. Met een kabel van 30 km is de verbinding te maken.
 

Verloren gas

De NAM zou veel baat hebben bij zo'n verbinding. Om het gas naar land te krijgen moet het gecomprimeerd worden. De energie daarvoor haalt de NAM nu uit gewonnen gas, waardoor dus een deel van het gas verloren gaat om de rest transportklaar te maken: 0.8 TWh per jaar, oftewel genoeg gas voor 35.000 Nederlandse huishoudens. 'Met een elektromotor is dat veel efficiënter te doen', verklaart Maarten van IJcken, commercial lead offshore bij de gaswinner. De door windmolens opgewekte stroom zou die elektromotoren dan aandrijven.

Ook het windmolenpark kan er baat bij hebben. De productie daarvan is variabel en wanneer er overschotten zijn, zou het gasplatform die af kunnen nemen. Bovendien is de transportafstand klein, waardoor verliezen binnen te perken blijven. 'En het is een manier om elektrische energie om te zetten in een houdbare energiebron, zonder dure accu's.'

Foto: Offshore-platform van NAM.

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.