EUREKA

Een goede bartender is goud waard. Vanuit die gedachte ontwikkelde het Italiaanse ontwerpbureau Carlo Ratti Associati de Makr Shakr, ’s werelds eerste robotbar. De Makr Shakr kan naar verluidt een googol, oftewel 10100, verschillende drankcombinaties samenstellen – al is het sterk de vraag of de gemiddelde barbezoeker creatiever is dan het bedenken van een handjevol van de meest populaire cocktails.

Carlo Ratti Associati ontwikkelde de Makr Shakr in samenwerking met het Massachusetts Institute of Technology, Coca-Cola en Bacardi Rum. Na doorontwikkeling van het eerdere prototype is de robotbar die nu klaar om het grote publiek te gaan bedienen. De complete robotbar is ingebouwd in een standaardcontainer, zodat die makkelijk is te vervoeren en te plaatsen. Er zijn alleen een elektriciteits- en een internetaansluiting nodig.

Veertig ingrediënten

De robotbar werkt verder helemaal autonoom. Bezoekers kunnen via een app op hun mobieltje door het menu scrollen of zelfs drankjes samenstellen. Ze kunnen kiezen uit meer dan veertig ingrediënten, waaronder diverse alcoholische dranken, bronwater, vruchtensappen, siroop, citroen, limoen, suiker en rietsuiker. Alle benodigde drankflessen hangen ondersteboven aan het plafond van de container. Daaronder staan twee industriële KUKA-robotarmen op de bestellingen te wachten.

Cocktailshaker

Op basis van de bestelling beweegt de robot vloeiende heen en weer om de cocktailshaker te vullen met de verschillende ingrediënten. Vervolgens kan de robot de ingrediënten schudden, roeren of zeven. De ingrediënten worden tot op de milliliter afgemeten voor de beste verhoudingen. Informatie over de gecreëerde cocktail wordt realtime op twee grote schermen achter de robotarmen geprojecteerd. Klanten kunnen de cocktails beoordelen, commentaar achterlaten en cocktailrecepten uitwisselen.

De Makr Shakr is vanaf deze maand te huur voor feesten en partijen.

tekst Paul Schilperoord

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.