Europese bedrijven werken aan een nieuw 4G-achtig netwerk dat internetverbindingen aan boord van een vliegtuig mogelijk maken. De eerste testvluchten zijn succesvol afgerond. 

Internet aan boord van een vliegtuig in niet eenvoudig. Door de snelheid en grote hoogte van een jet is het moeilijk om een telefoonsignaal constant van goede kwaliteit te houden. Deutches Telekom, Nokia en andere bedrijven hebben nu voor het eerst testvluchten gedaan waarbij ze een grondnetwerk verbinden met een vliegtuig, dankzij de hulp van satellieten. Gisteren lieten de bedrijven weten de eerste succesvolle testvluchten achter de rug te hebben. 

 

 

Snel bewegen

Het netwerk lijkt wat op het bekende 4G dat op de grond werkt. Het is een ‘long term evolution’-netwerk dat verschillende zendmasten gebruikt om een verbinding vast te houden. De normale infrastructuur is echter ongeschikt voor vliegtuigen, omdat die zo snel bewegen (1200 km/h) en zo hoog in de lucht vliegen (15 km) dat ze nooit lang genoeg bij een zendmast in de buurt zijn. Bovendien treedt er een Doppler-effect op waardoor het golfsignaal vervormt en gegevens dus niet goed aakomen bij het vliegtuig.

Nokia bouwde speciale masten die hun signaal over grotere afstand uitzenden en compenseren voor de vervorming. Door het telefoonsignaal door te sturen via satellieten ontstond bij de testvluchten een stabiel systeem. Data-uitwisseling tussen de grond en het vliegtuig bleek zelfs beter te gaan dan men van te voren verwachtte.   

 

Druk

Het systeem moet medio volgend jaar live gaan, met 300 zendmasten op de grond. Het werkt voorlopig alleen voor Europese vluchten. Het luchtruim boven Europa is namelijk druk; dagelijks vliegen er duizenden vliegtuigen over het continent. Als de passagiers op die vluchten tegen betaling gebruik willen maken van het nieuwe netwerk valt er veel geld te verdienen.

Beeld: Piloot checkt alle systemen voordat het testvliegtuig met de 4G-apparatuur (in beeld) opstijgt. Bron: Nokia

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.