Netbeheerder Tennet signaleerde al eerder dat het hoogspanningsstation Diemen kwetsbaar was bij onderhoud. Het station voldeed niet aan de eis dat bij een storing of kortsluiting de stroomvoorziening verzekerd zou blijven. Er wordt nog gestudeerd op maatregelen om wel aan die eis te kunnen voldoen.

Je zou het de ironie van de ellende kunnen noemen. Het uitvallen van het hoogspanningsstation in Diemen deze vrijdag en de maatschappelijke ontwrichting die daarop volgde heeft de netbeheerders gelijk gegeven toen die in 2013 voor het ontstaan van deze situatie waarschuwden en ook aandrongen op maatregelen.

De netbeheerders, waaronder TenneT, voelden zich namelijk niet gelukkig met de omstandigheid dat bij reparatie aan hoogspanningsstations stroomuitval kon plaatsvinden, met vertrekkende gevolgen. In oktober 2013 adviseerden zij een robuuster ontwerp om de stroomuitval te voorkomen. Dat kost weliswaar veel geld  maar is vanuit maatschappelijk belang gewenst en noodzakelijk.

Het hoogspanningsstation in Diemen

Tennet heeft daarop in het tweejaarlijkse onderzoek naar de kwaliteit van het netwerk al zijn 25 hoogspanningsstations getoetst aan het verscherpte eis van leveringszekerheid. Diverse stations blijken daar niet aan te voldoen, waaronder Diemen. ´Nadere studie moet uitwijzen op welke wijze er wel aan het criterium van leveringszekerheid kan worden voldaan', aldus het Kwaliteits- en Capaciteitsdocument van 2013. Desgevraagd heeft een woordvoerder van Tennet aangegeven later antwoord te kunnen geven op de vraag of die nadere studie heeft plaatsgevonden en wat die heeft opgeleverd

Hoogspanningsverbindingen rond Diemen, gestippeld de Noordring

 

Daarnaast werk TenneT op dit ogenblik aan de realisatie van de Randstad 380 kV Noordring,de 380 kV-verbinding tussen Diemen-Oostzaan-Beverwijk-Vijfhuizen en Bleiswijk.Was deze verbinding al in gebruik geweest, dan zou de kortsluiting bij Diemen waarschijnlijk minder verstrekkende gevolgen hebben gehad. De stroom kan dan via de andee kant van de ring kon worden aangevoerd.

 

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.