Binnenkort zijn de auteurs van Guinness World Records welkom in Delft, want daar wordt de grootste manmade golf ter wereld opgewekt. Kennisinstituut Deltares neemt een nieuwe Deltagoot in gebruik, die het testen van harde en zachte waterkeringen op ware grootte mogelijk maakt.

De nieuwe Deltagoot op de campus van Deltares in Delft is een betonnen bak van 300 m lang, 9,5 m diep en 5 m breed. Voorzien van een groot bewegend schot, een waterreservoir van 12 miljoen l en state-of-the-art-meetapparatuur kan de Deltagoot het effect van extreme golven op bijvoorbeeld duinen, dijken of golfbrekers testen, of innovatieve vormen van waterbescherming, zoals natuurlijke hoogwaterbescherming met vegetatie in plaats van betonnen steenzettingen op klei. De bouw van de nieuwe goot startte in 2012 en kost ruim 25 miljoen euro.

Het eerste experiment begint eind mei. Rijkswaterstaat wil weten hoe de zetstenen die onderaan een dijk golven opvangen optimaal zijn te zetten. De eerste acht testrondes vonden nog plaats in de oude Deltagoot in de Noordoostpolder, die sinds 1980 in gebruik is en met een lengte van 220 m en diepte van 7 m een stuk kleiner. Bij de twee laatste proeven moet blijken wat zwaarder golfgeweld met de bekleding doet. Doel van de tests is na te gaan of nu gebruikte zetstenen langer voldoen aan de veiligheidseisen, of dat ze met minder beton zijn uit te voeren.

tekst drs. Amanda Verdonk

Lees het hele artikel over de Deltagoot via eLinea.

 

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.