De zonsverduistering vandaag, die heel Europa gedeeltelijk in de schaduw zette, heeft niet geleid tot problemen in de stroomvoorziening. De netbeheerders hadden te maken met een verminderd opwekkingsvermogen van zoninstallaties van 17 GW op een geïnstalleerd vermogen van 89 GW. Volgens netbeheerder Tennet was de dip in Nederland minder dan 100 MW.

De netbeheerders hadden tal van voorbereidende maatregelen getroffen om om de 'zonnedip' op te vangen. Zo had Tennet 500 MW noodvermogen ingekocht, dat niet hoefde te worden aangesproken.

De zonsverduistering had de grootste impact in Duitsland en Italië. In Duitsland, waar zonvermogen 39 GW groot is, 6 % van het totale opwekkingsvermogen, was de dip als gevolg van de verduistering 8 GW groot; na de eclipse nam het vermogen met ruim 15 GW toe vanwege de intensere zon. Er was voldoende reservevermogen voorhanden om de dip bij te regelen. In Italië had de netbeheerder uit voorzorg 5 GW van de in totaal 18 GW aan zonvermogen tussen 7 uur 's ochtends en 2 uur 's middags afgeschakeld.

In heel Europa was de bezetting in de controlekamers van de netbeheerders verdubbeld, zodat landen ook elkaar konden bijspringen moest dat nodig zijn.

De gang van zaken onderstreept volgens de organisatie van Europese netbeheerders dat het elektriciteitsysteem op dit ogenblik goed bestand is tegen sterke fluctuaties in de hoeveelheid duurzaam opgewekte stroom.

De zonsverduistering had in heel Europa effect (illustratie HM Nautical Almanac Office)

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.