De Ingenieur

Tuien fietsbrug Eindhoven onderzocht

Civiele techniek

Wind laat kabels te hard trillen

maandag 30 januari 2012Onder invloed van de wind gingen de tuien van een nagelnieuwe fietsbrug in Eindhoven begin januari iets te onstuimig in trilling. Zowel de brug als de drukke weg eronder is uit voorzorg afgesloten. Specialisten verrichten nu metingen om de oorzaak van de problemen te achterhalen.

De fietsbrug boven de Hovenring, een rotonde in een drukke weg tussen Eindhoven en Veldhoven, is gloednieuw.

De constructie hangt met 24 tuien aan een 70 m hoge pyloon en tilt zo alle fiets- en voetpaden boven het kruispunt.

De tuien zijn echter door de wind te hard in trilling gekomen, waardoor het risico ontstond op breuken in de verankeringen. Met spanbanden zijn de tuien provisorisch vastgezet. Ook is het kruispunt volledig afgezet.

Specialisten uit binnen- en buitenland op het gebied van trillingen in constructies werken nu samen om te achterhalen wat er mis is met het ontwerp. Hoogleraren van de tu’s van Delft en Eindhoven zijn geraadpleegd en zelfs vanuit Italië komt hulp: prof. Albert Zasso van de Politecnico di Milano is gespecialiseerd in de trillingen die optreden in constructies door windbelasting.

‘We hebben nu versnellingsopnemers en verplaatsingsmeters aangebracht om de precieze dynamica van de tuien te meten. Pas daarna kunnen we iets zeggen over een mogelijke oplossing’, laat Zasso weten.

Gerelateerde artikelenInloggen


Inloggen
Registreren
Wachtwoord vergeten
Wachwoord vergeten
Inloggen