De Ingenieur

Koperkabel met kern van staal

Materiaal maakt diefstal om koper minder rendabel

dinsdag 31 januari 2012Om koperdiefstal tegen te gaan heeft het Amerikaanse bedrijf Commscope een kabel ontwikkeld waarvan alleen nog de buitenkant bestaat uit koper; de kern is gemaakt van staal.

Door de steeds verder oplopende koperprijzen slaan dieven op tal van plaatsen hun slag, zelfs beelden (onlangs dat van Simon Carmiggelt en van Prometheus aan de TU Delft) en bliksemafleiders blijken niet veilig.

Maar het meest frequent komt koperdiefstal voor op het spoor, waar het oponthoud en aanzienlijke materiële schade veroorzaakt.

Commscope komt nu met de productlijn GroundSmart Copper Clad Steel (CCS), die bestaat uit verschillende kabelontwerpen waarbij de kern van een conventionele koperkabel is vervangen door staal om zo de hoeveelheid gebruikt koper te beperken.

Staal heeft een acceptabele elektrische geleidbaarheid, terwijl de buitenkant van koper de hoogste stroomsterktes voor zijn rekening neemt.

De kabels zijn vooral bedoeld voor het elektrisch aarden van installaties, maar ook bruikbaar als bliksemafleider.

Omdat de kabel voor het grootste deel uit staal bestaat, wordt hij veel minder interessant voor dieven. Deze boodschap staat om die reden dan ook duidelijk op de plastic coating van de kabel geprint.

De koperprijs is in de afgelopen paar jaar zeer sterk gestegen: kostte een ton puur koper in 2001 nog zo’n 1500 euro, in 2011 was de prijs al opgelopen tot 6000 euro per ton.


Gerelateerde artikelenInloggen


Inloggen
Registreren
Wachtwoord vergeten
Wachwoord vergeten
Inloggen