De Ingenieur

CWI bouwt Turingmachine van lego

Model van vinding grondlegger informatica

dinsdag 19 juni 2012

Onderzoekers van het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) in Amsterdam hebben met lego een werkende Turingmachine gebouwd. Het apparaat is op dit moment te zien in een tentoonstelling ter ere van de honderdste geboortedag van de Britse computerpionier Alan Turing.

Jim HeirbautHet idee voor de Turingmachine dateert uit 1936. Het is eigenlijk een theoretisch model, dat nog steeds terugkomt in de computers van tegenwoordig.

De machine bestaat uit een oneindig lange tape met symbolen (het geheugen), een leeskop, een schrijfkop en een controle-eenheid met daarop het programma dat het gedrag van de machine bepaalt.

Bij de CWI-Turingmachine is de tape een eindige band met schakelaars. De machine beweegt door het geheugen door de band te laten lopen.

De schrijfkop kan dit geheugen beschrijven door schakelaars om te klappen. Uitlezen gebeurt door een lichtsensor. Het apparaat voert eenvoudige programma’s uit, zoals het optellen en aftrekken van getallen.

De Turingmachine is bij uitstek bedoeld om alle handelingen goed zichtbaar te maken. De makers van de machine, promovendi Jeroen van den Bos MSc en Davy Landman MSc, hebben speciaal voor het apparaat een eenvoudige programmeertaal bedacht.
 Reageren


Inloggen


Inloggen
Registreren
Wachtwoord vergeten
Wachwoord vergeten
Inloggen