De Ingenieur

Vuurdoop waterkeringen New Orleans

Nederlandse orkaanatlas helpt bij besluitvorming

dinsdag 28 augustus 2012

New Orleans heeft voor het eerst de nieuwe waterkeringen gesloten in verband met een naderende storm. De tropische storm Isaac komt morgen bij de stad aan en is de eerste echte test van de keringen.

Thijs van Velzen

De twee beweegbare keringen in de 3 km lange IHNC Surge Barrier en de Seabrook Surge Barrier werden gisteren gesloten. Ook het GIWW West Closure Complex is vanwege Isaac dicht.Isaac geldt als de vuurdoop voor de waterwerken, die na de overstromingen door orkaan Katrina in 2005 rond en in New Orleans zijn gebouwd. Het U.S. Army Corps of Engineers – het Amerikaans equivalent van Rijkswaterstaat – besteedde zo’n 14 miljard dollar (11 miljard euro) aan verbetering van de keringen.

Bij de ontwikkeling van de werken waren verschillende Nederlandse bedrijven betrokken waaronder Royal HaskoningDHV en Arcadis.

Royal HaskoningDHV maakte voor het U.S. Army Corps of Engineers bovendien de Hurricane Surge Atlas. Met deze stormatlas kunnen de gevolgen van een orkaan voor de waterhuishouding in en rond New Orleans worden gemodelleerd. Het programma wordt nu in praktijk gebruikt.

Het Army Corps verwacht niet dat Isaac grote schade zal veroorzaken. Hiervoor zou de storm niet sterk genoeg zijn.Reageren


Inloggen


Inloggen
Registreren
Wachtwoord vergeten
Wachwoord vergeten
Inloggen