De opvouwbare sluis van Royal Haskonign DHV en Karianne Lindenhovius zijn de winnaars van de Dag van de Ingenieur.


Prijswinnaar Hans van Stralen met Ed Nijpels, voorzitter van NLingenieurs (links) en Piet van Staalduinen, voorzitter van de jury van de Vernufteling.

De opvouwbare sluisdeur van inge­nieursbureau Royal HaskoningDHV is winnaar van De Vernufteling 2014. ‘Waarom altijd maar vasthouden aan het idee dat een sluisdeur een starre plaat moet zijn’, stelt bedenker ir. Hans van Stralen, senior consultant bij het ingenieursbureau. De opvouwbare deur benadert beter de ideale boogvorm, heeft in geopende toestand minder ruimte nodig en is sneller te bedienen.
De jury had het project een hoge waardering geven; de uitslag van de publiekverkiezing, die even zwaar meetelt, gaf de doorslag. Daarmee kwam de Spinning Disk, een revolutionaire kleine chemische reactor, op de tweede plaats en de Hydrochip voor het meten van de ecologische waterkwaliteit van TNO op de derde. De Greenheart, het open source ontwikkelde vrachtschip voor eilanden in de Grote Oceaan, kreeg een eervolle vermelding.


Ingenieur van het Jaar Karianne Londenhovius met Martun van Pernis, president van KIVI.

De nieuwe Ingenieur van het Jaar is ir. Karianne Lindenhovius (42), innovatiemanager bij het UMC Utrecht. Zij stond onder meer aan de wieg van Pontes Medical, dat inmiddels zeven ziekenhuisgerelateerde producten op de markt heeft gebracht. Dat succes is grotendeels te danken aan haar aanpak, waarbij ze artsen en mkb’ers samenbrengt. ‘Lindenhovius is in staat verschillende werelden bij elkaar te brengen en weet bestaande behoeften heel goed te vertalen in technische mogelijkheden’, aldus het juryrapport.

Meer informatie en de juryrapporten op de website van de Dag van de Ingenieur.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.