Drie universiteiten - de TU Delft, Wageningen Universiteit en het Amerikaanse MIT - gaan samenwerken om steden beter te maken. Dit doen ze onder de naam Amsterdam Metropolitan Solutions.


De groep moet oplossingen bedenken voor de steeds groeiende steden. Voedselvoorziening, infrastructuur, waterhuishouding en alle andere dingen die met miljoenensteden lastiger worden. De oplossing ligt volgens de universiteiten in de nieuwe technieken die nu bedacht worden. Ze willen dat het instituut internationaal leidend wordt op het gebied van stedelijke vernieuwing.

Door ingenieurs, ontwerpers en sociaal wetenschappers samen te brengen in Amsterdam hoopt het AMS concrete, toepasbare manieren te vinden om het stadsleven te verbeteren. Amsterdam zal ook als laboratorium voor de ideeën dienen; als het instituut iets bedenkt, probeert de gemeente het zo goed mogelijk uit te voeren.

Om ook in de toekomst een hoge kwaliteit wetenschappelijke stedenkennis te houden, start AMS in 2015 ook met een masteropleiding, die zich specifiek bezighoudt met de problemen van de groeiende steden. Aangezien steeds meer mensen in een stad wonen, is het belangrijk dat snel duidelijk wordt hoe een groeiende stad schoon kan blijven, over genoeg water beschikt en gezond blijft.

Het instituut komt voort uit een wedstrijd die de gemeente Amsterdam in 2013 uitschreef. Het idee van TU Delft, WUR en MIT won de wedstrijd vanwege hun oplossings- en praktijkgerichte voorstel. Het instituut opent op vrijdag 20 juni in het Shell Technology Center in Amsterdam. Op deze dag zullen verschillende sprekers van de deelnemende universiteiten vertellen hoe zij denken de stad te verbeteren.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.