De straatverlichting op het plein tussen station Bijlmer-Arena en het aangrenzende winkelcentrum is aanpasbaar. Na een voetbalwedstrijd is het licht fel, na een concert van Nick en Simon sfeervol.



Sinds afgelopen vrijdag maakt het voor de straatverlichting verschil. Is er niemand, loopt de Arena leeg na een wedstrijd van Ajax, komen de bezoekers uit de Pathé-biscoop of is een concert in de Heinekenhal afgelopen, de straat verlichting past zich op die gebeurtenissen aan, via de felheid en spreiding van het licht. Ook de weersomstandigheden tellen mee. De ultieme knop is in handen van de politie: als die de passanten in de gaten wil houden kan die het licht op voluit zetten.

Het lichtproject op wat officieel het Hoekenrodeplein heet is een initiatief van de gemeente Amsterdam, Philips, netbeheerder Alliander, netwerkspecialist Cisco en de Technische Universiteit van Eindhoven. Op elf masten zitten bij elkaar 120 lichtpunten, die volgens verschillende lichtscenario's kunnen branden. Camera's en microfoons signaleren of er mensen aanwezig zijn, de beheerder kiest het scenario's op grond van de 'stemming' van het merendeel van het publiek.

De eerste fase is vlak voor de langste dag van het jaar gestart om de technici de gelegenheid te geven de apparatuur te testen. 'In deze tijd van het jaar zijn de branduren van de gewone straatlantaarns ook al kort', zegt Ger Baron, Chief Technology Officer van de gemeente Amsterdam. De regeling van de lichtsterkte gebeurt binnen bepaalde brandbreedtes: ook als er niemand is gaat het licht niet volledig uit. 'De veiligheid van het gebied telt ook mee.'

De volgende fase, die in oktober van start gaat, maakt de straatverlichting interactief. 'Muziekbands kunnen via een app het podium op het plein boeken, en wanneer het optreden begint, verlicht de straatverlichting vooral het podium. En tegelijk registreren de camera's dat optreden, zodat mensen in de buurt het via hun tablet kunnen volgen.'  Zo is ook denkbaar dat uitbaters op het plein de stratverlichting gebruiiken om op hun terras sfeerverlichting creëren. Er zal dan overigens wel een hiërarchie gelden voor wie het laatste 'lichtwoord' heeft. Hoe dat wordt bepaald moet nog blijken.

Privacy is een belangrijk onderwerk in het project, zo benadrukt Baron. ´De camera´s slaan niks op. En het Wifi-signaal legt wel aan de hand van de MAC-adressen, de identificatiecode van mobieltjes of tablets, vast hoe de mensenstroom verloopt - blijven ze hangen, komen ze vaak terug - maar versleuteld. Dus niet het identificatienummer zelf wordt vastgelegd, maar een versleutelde versie, zodat bij wijze van spreken wel bekend is dat apparaat 56 drie keer het plein oversteekt, maar de beheerder die 56 niet naar een concreet apparaat of een concrete persoon kan herleiden.'


 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.