Het Steady Sail-mastsysteem van productontwerper Edwin van der Heide zorgt ervoor dat een zeilboot niet schuin hangt tijdens het zeilen.

Sommige mensen willen best een zeiltochtje maken, maar durven niet omdat het schuin hangen een onveilig gevoel geeft. 'Mensen zijn bang dat ze uit de boot rollen’, zegt Edwin van der Heide. De productontwikkelaar heeft iets bedacht om dat onveilige gevoel weg te nemen: door de zeilen te kantelen blijft de boot min of meer recht door het water gaan.

Het Steady Sail-systeem maakt gebruik van een A-frame, waaraan het zeil indirect is gekoppeld. De twee mastdelen van het spits toelopende frame zijn in feite twee hydraulische stangen, die met elkaar communiceren via een rubberen slang. Zodra de wind via het zeil een paal omlaag drukt, stroomt er olie door de slang naar de andere paal. Die wordt zo automatisch omhoog gedrukt. Bij het wegvallen van de wind keert het zeil weer terug naar zijn oorspronkelijke positie. ‘Het kantelen is een soort van reven. Bij reven verklein je het zeiloppervlak, waardoor er minder kracht op de boot wordt uitgeoefend. De boot hangt dan een stuk minder schuin.’

Van der Heide, die financieel wordt ondersteund door sportinnovator InnoSportNL, test nu een prototype. Het zeilen gaat op zich prima, maar het kan volgens hem goedkoper en simpeler. ‘In essentie gaat het erom: hoe maak je de mast flexibel? Hydrauliek is eigenlijk ingewikkeld: het is zwaar en niet echt eenvoudig.’

Van der Heide mikt met het Steady Sail-systeem vooral op sloepeigenaren die hun motorboot tijdelijk willen ombouwen naar een zeiljacht.

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.