Sportverenigingen kampen vaak met ruimtegebrek. Cablean Group bedacht een ogenschijnlijk simpele oplossing: een sportveld met draaibare vloerdelen voor diverse toepassingen.

Het veld, dat dit voorjaar voor het eerst in gebruik is genomen in Eindhoven, bestaat uit 6 m lange modules met een driehoekige structuur. De verschillende zijdes zijn bedekt met kunststof, hardcourt en zonnepanelen.

Acht elektrische motoren laten de modules om hun lengteas draaien. Op die manier zijn drie verschillende vloeren te creëren. ‘Een kant is bijvoorbeeld een voetbalveld, een andere kant een hockey- of basketbalveld. De elementen van beide vloeren sluiten vrijwel naadloos op elkaar aan’, aldus directeur Peter van Dommele van Cablean Group. De derde zijde is gereserveerd voor energieopwekking met zonnepanelen. ‘Dat is een onderdeel van ons exploitatiemodel. Een sportvereniging heeft hiermee gratis energie.’ De twee zijden voor de sportvelden zijn 90 cm breed, die voor de zonnepanelen 50 cm.

Het veld is ook in staat regenwater op te vangen en te bufferen aan de binnenkant van het systeem. ‘Tanks in de modules vangen het regenwater op. Dat is te benutten voor bijvoorbeeld besproeiing van velden’, aldus Van Dommele.

De technologie achter het Cablean Sportveld is eerder industrieel toegepast in draaibare gevels, hekwerken, borden en daken. Voor de toepassing in sportvelden is een consortium opgericht met onder meer Innosport (opgericht door NOC*NSF en TNO), Ten Cate, InnoSportNL en de TU Delft. ‘De uitdaging lag in het creëren van voldoende sterkte, stijfheid en demping. Dat is ons gelukt.’

Cablean Group gaat het roterende sportveld dit jaar op de markt brengen.
 

Cablean Opening Innoveld from TIEN Producties on Vimeo.



 
 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.