Het is voor het eerst gelukt om ruim duizend primitieve robots te laten samenwerken om een eenvoudige opdracht uit te voeren.



De robots zijn in staat om de opdracht, maak een K, te volbrengen, louter door onderlinge communicatie, zo hebben onderzoekers van de Harvard University bekend gemaakt. Robotzwermen zijn een poging om in de inventiviteit en kracht van natuur voorkomende collectieven als die van mieren na te bootsen.



Veel stellen de afzonderlijke robotjes niet voor: ze bestaan uit een batterij, een motortje, een printplaatje met een chip en infrarood communicatiesensoren. De paar centimeter grote bots bewegen zich voort op trilpootjes. Het Harvard University's Self-Organizing Systems Research Lab won met deze kilobot twee jaar geleden de prijs mee van het Afrikaanse Robotnetwerk voor de goedkoopste onderwijsrobot. Het voornaamste doel van de onderzoekers om er algoritmen mee te testen voor collectief gedrag.

Het algoritme waarmee de Harvard-onderzoekers afgelopen week naar buiten traden geeft de opdracht een figuur te vormen, bijvoorbeeld de letter K. Daarop bewegen vier kilobots naar het midden van de vorm, terwijl de anderen zich er omheen groeperen, en wel dusdanig dat uiteindelijk de vorm van de letter K ontstaat. De kilobots zijn in staat om ‘verkeersopstoppingen’ op te lossen.
 

Het project is onderdeel van een wereldwijde zoektocht naar collectief gedrag van primitieve robots, zodat die zelfstandig bepaalde taken kunnen uitvoeren.

Meer informatie is te vinden op www.eecs.harvard.edu/ssr.
 
 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.