Het geluidsbedrijf Sorama, een spinoff van de TU Eindhoven, heeft een heus Guiness World Record op zak: het grootste array van aan elkaar geschakelde microfoontjes ooit.


Credit: Sorama

Ze verbraken het oude record van 1020 overtuigend: hun grid van 4096 microfoons werd afgelopen donderdag door twee array-experts goedgekeurd. Naast het handmatig tellen van alle microfoontjes, testten de experts ook of het array zijn werk deed. Het moest in staat zijn om geluidsbronnen te herkennen en in een 3D-kaart weer te geven. Een stellingkast met verschillende geluidsbronnen, zoals een ventilator en een stemvork, werd als testobject gebruikt. Inderdaad - de microfoonverzameling liet duidelijk zien welke herrie waar vandaan kwam.

Soroma levert al langer geluidsdetectoren aan het bedrijfsleven. De gangbare arrays bestaan uit 1024 microfoontjes, en worden gebruikt om een storend geluid in een apparaat op te sporen. Door de opgevangen geluidsgolven via een formule om te rekenen naar de bron, ontstaat een kaart van het geluid. 'Eigenlijk was het array van 4096 niet eens nodig,' vertelt directeur ir. Rick Scholte. 'Het oude record van MIT stond op 1020, dus met 1024 zaten we er al overheen. Maar toen de recordorganisatie zei dat ze langskwamen om de microfoontjes te tellen, wilden we eigenlijk iets anders doen.' Zo ontstond het idee om een vier keer zo groot grid te bouwen.

Dat was relatief eenvoudig voor het bedrijf. 'Het hele systeem, zowel de software als de hardware, is modulair ontwikkelt. We kunnen het in principe zo groot maken als we willen met weinig extra werk.' Het record is er niet alleen maar voor de publiciteit; Scholte denkt dat een groter array uitkomst kan bieden als bedrijven grotere objecten willen meten. 'Een automotor moet nu in verschillende stappen bekeken worden. Met een groter grid kan dat in één keer. Misschien dat je met 50.000 microfoons zelfs een hele auto in een keer kan doorlichten; dat zou veel tijd schelen.'

De publciteit van het record is mooi om de intertionale markt aan te spreken, en het verbreken van een MIT-record vindt Scholte ook bijzonder. 'We hopen dat zij nu gaan werken aan een nog groter array, zodat er een wedstrijdje ontstaat.'


 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.