Afgelopen nacht ontplofte de onbemande raket die op weg was naar het International Space Station (ISS). De lancering van de Antares-raket van het bedrijf Orbital Sciences Corp. haperde, waardoor het vaartuig na een paar seconden uit de lucht viel en met een spectaculaire klap neerkwam.

De raket vervoerde de Cygnus-ruimtecapsule die 2200 kilogram voorraad naar het ruimtestation moest brengen. Het was de vijfde vlucht van de Antares-raket en de eerste die mislukte. De vracht, bestaande uit voedsel en wetenschappelijke apparatuur, ging verloren bij de crash.

De oorzaak van de ontploffing is op dit moment niet duidelijk; Orbital en NASA zijn bezig met een onderzoek. 'Wij weten net zoveel als anderen die de beelden zagen,' vertelde een medewerker van Orbital die betrokken was bij de missie aan CNN. Die beelden laten zien hoe de raket vlak na opstijgen plotseling stopt en recht naar beneden valt, waarop de raket bij neerkomst ontploft.

De mislukte lancering zal weinig gevolgen hebben voor het ISS. Het aanleveringsrooster zal worden vernieuwd, de astronauten aan boord zullen geen problemen ondervinden. Zelfs de wetenschappelijke experimenten zullen geen of weinig vertraging oplopen, ook al bevatte de Cygnus-ruimtecapsule verschillende wetenschappelijke instrumenten.

Ondertussen meldde Roskosmos, de Russische ruimtevaartorganisatie, dat hun Soyuz-raket klaarstaat om de missie eventueel over te nemen. De Russische Soyuz bracht al eerder ruimtecapsules met voorraad naar het ISS. Sterker nog, vandaag vertrekt een nieuwe Soyuz-missie vanuit Kazachstan om het ISS te bevoorraden.

Bij de explosie van Antares raakte niemand gewond. Wel is er grote materiële schade; de kosten worden rond de 200 miljoen dollar geschat. Of Antares binnen afzienbare tijd een nieuwe missie kan starten is op dit moment onbekend. In ieder geval kunnen ze niet uitwijken naar een andere lanceerlocatie, aangezien de Wallops Flight Facility in Virginia, waar deze lancering plaatsvond, de enige plek is vanwaar Orbital Sciences toestemming heeft te vertrekken.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.