De Air Umbrella blaast lucht in het rond en vormt zo een regenschild van ruim 1 m in doorsnee.

De paraplu is een beproefde manier om droog te blijven in de regen. Het klassieke ontwerp is echter niet zonder tekortkomingen: een natte paraplu lekt regenwater, de constructie van metalen baleinen kan bij sterke wind binnenstebuiten klappen, en in een drukke straat kunnen paraplu’s in botsing komen met elkaar. Een groepje Chinese ontwerpers wil de metalen constructie met doek daarom helemaal schrappen en vervangen door een ventilator. De Air Umbrella blaast lucht in het rond en voorkomt zo dat regendruppels op de gebruiker vallen.



De Air Umbrella is de eerste praktische uitvoering van een idee dat al door verschillende ontwerpers is voorgesteld in conceptvorm. Het onelegante apparaat heeft echter nog het meeste weg van een bovenmaatse microfoon of douchekop van wit plastic. In de steel van de Air Umbrella zitten Li-ionbatterijen met daar bovenop een elektromotor met ventilator.

De ventilator zuigt de lucht van onder de kop aan en blaast het langs de bovenkant zijwaarts weer naar buiten. Zo worden regendruppels of sneeuwvlokken rondom weggeblazen, zodat er een droog luchtschild met een diameter van ruim 1 m rondom de gebruiker ontstaat. Onderaan de steel zit een aan- en uitschakelaar en een knop die de draaisnelheid van de ventilator regelt. Hoe harder het regent of sneeuwt, hoe sneller de ventilator moet draaien om de waterdruppels of sneeuwvlokken weg te blazen over andere voetgangers heen.
 


De meest compacte variant van de Air Umbrella, model A, is 30 cm lang en weegt een 0,5 kg. De batterij gaat echter maar een kwartier mee, wat de hele dag droog blijven op een regenachtige dag moeilijk maakt. Model B biedt een kwartier extra gebruikstijd, is 50 cm lang en weegt maar liefst 800 g. Model C heeft dezelfde batterij, maar is nog uit te schuiven van 50 naar 80 cm.

De ontwerpers wisten op het crowdfundingplatform Kickstarter bij 825 mensen ruim 100 000 dollar op te halen om de Air Umbrella voor december 2015 in productie te nemen. Dat is tien keer het beoogde bedrag, maar nog altijd erg laag om naast de kosten voor productie een diepgaand productontwikkelingstraject te kunnen financieren. Ze houden zelf dan ook een flinke slag om de arm wat betreft de prestaties van de Air Umbrella bij harde regen en wind. Vermoedelijk is de Air Umbrella dan ook weinig meer dan een gadget.

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.