Wat moet een bezorgdrone met zijn pakketje doen als de ontvanger niet thuis is? Een vangnet met opvangbak, bevestigd aan de balkonrand, biedt uitkomst.

tekst ing. Paul Schilperoord

Amazon en Google ontwikkelen momenteel autonoom vliegende drones die consumentenbestellingen kunnen afleveren. Vaak worden pakjes echter bezorgd wanneer er niemand thuis is. Dit probleem is nog niet goed ondervangen. Zo wil Amazon de pakjes gewoon in de tuin gooien – een oplossing waar bewoners in flatgebouwen niets aan hebben en die bovendien kwetsbaar is voor diefstal. De Australiërs Clinton Burchat en Grant Bajema bedachten een oplossing: laat de drone het pakje afwerpen in een vangnet met opvangbak, dat bijvoorbeeld is bevestigd aan de balkonrand.



Autonoom vliegende drones laten zich leiden door een gps-systeem. Gps is echter niet nauwkeurig genoeg om een drone precies boven een vangnet te laten vliegen. Daarom hebben Burchat en Bajema het Skynet-systeem bedacht, dat het overneemt nadat de drone via gps naar het opgegeven afleveradres is gevolgen. Een ingebouwde sensor in de drone detecteert het vangnet en verifieert aan de hand van een unieke streepjescode dat het net van de ontvanger is. De drone bepaalt zijn exacte positie door een driehoeksmeting uit te voeren aan de hand van vier ledindicatoren op de hoekpunten van het vangnet. Vervolgens gaat de drone op een hoogte van 1 m recht boven het net vliegen, opent z’n grijparmen en laat het pakje in het vangnet vallen. Van daaruit valt het pakje in een afsluitbare container.
 


Burchat en Bajema zijn hun concept Skynet momenteel aan het uitwerken tot een werkend prototype in verband met hun deelname aan de Drones for Good Award. Deze internationale ontwerpwedstrijd, uitgeschreven door de overheid van de Verenigde Arabische Emiraten, looft een prijs van een miljoen dollar uit voor het beste idee om drones nuttig in te zetten. Skynet behoort tot de halve finalisten en moet het nog opnemen tegen drones die drenkelingen opsporen, landmijnen detecteren en ramen kunnen wassen.

 

 
 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.