Douchen is de grootste bron van waterverbruik in een huishouden. De EVA Smart Shower is een apparaatje tussen de douchekop en de waterleiding dat een signaal afgeeft als een douchebeurt te lang duurt.

Met de slimme meter krijgen consumenten beter inzicht in hun gas- en elektriciteitsverbruik. Dit moet ze motiveren om energie te besparen. De slimme meter registreert echter geen waterverbruik, terwijl water wereldwijd steeds schaarser wordt. De ontwerpers van het concept EVA Smart Shower willen consumenten bewust maken van hun douchewaterverbruik – de grootste bron van waterverbruik in een huishouden – om zo een besparing van 50 % te realiseren.


De EVA Smart Shower is een apparaatje dat tussen de waterleiding en de douchekop in, tegen de douchewand wordt geïnstalleerd. Zodra het water begint te stromen, meet EVA de watertemperatuur en waarschuwt zodra de vooraf ingestelde temperatuur is bereikt. De waterstraal wordt afgeknepen en gaat pas weer stromen zodra er iemand onder de douchekop wordt gedetecteerd.

Deze sensoren kunnen ook afstand bepalen. De intensiteit van de waterstraal wordt daarmee automatisch geregeld, afhankelijk van hoe ver de persoon van de douchekop af staat. Staat hij er direct onder, dan is de intensiteit 100 %. Stapt hij weg, bijvoorbeeld om shampoo in zijn haar te doen, dan neemt de straal afhankelijk van de afstand met 20 tot 60 % af. Duurt de douchebeurt volgens EVA te lang, dan geeft het apparaatje een signaal af. Dit alles om water te besparen.

Alle verschillende parameters zijn instelbaar via een applicatie op de smartphone. Deze app houdt ook van dag tot dag de gemiddelde tijdsduur van het douchen en het waterverbruik bij en vergelijkt dit met andere EVA-gebruikers, ter motivatie om nog meer water te besparen. Het streven van de bedenkers is om EVA over een jaar op de markt te brengen.

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.