De StartupBootcamp HighTechXL in Eindhoven, die elf startups een vliegende start geeft, is een daverend succes. De Chinese investeerder Yu trok voor twee veelbelovende Nederlandse bedrijfjes meteen zijn portemonnee.

Tijdens de spectaculaire Demo Day afgelopen week in het Evoluon presenteerden elf voor de Startupbootcamp HighTechXL geselecteerde startups hun hightech producten aan een 900-koppig internationaal publiek. De TU/e-spin-off Avular, die een professionele drone heeft ontwikkeld voor inspectie van grote objecten, kreeg van Yu ter plekke 450.000 euro. Manus Machina, de tweede gelukkige, kreeg 600.000 euro. Dit bedrijf heeft een handschoen met bewegingssensoren uitgevonden; door handen en/of vingers te bewegen kan men virtual reality games spelen of drones besturen.

Een derde startup, Star Engines, maakte bekend dat het twee miljoen euro heeft opgehaald bij de Nederlandse investeerder Frans van Gils. Star Engines heeft een draagbaar oplaadsysteem, formaat jerrycan, voor elektrische voertuigen ontwikkeld, dat voorkomt dat iemand ergens met een lege accu komt te staan.

Enkele andere bedrijven die aan het programma meedoen: het Sloveense ULU heeft een elegante connected car-oplossing ontwikkeld, bestaande uit een dongle in de auto, een ULU-platform in the cloud en intelligente software die gegevens verzamelt en bewerkt voor verzekeraars, lease-bedrijven, dealers, enz. Het bedrijf heeft zich op de High Tech Campus Eindhoven gevestigd en heeft geld toegezegd gekregen van de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM).

Het Chinese Hierstar heeft een smartcard, IDNXT, ontwikkeld, waarmee met behulp van een eenvoudige display eenmalige wachtwoorden gegenereerd kunnen worden; de veiligheid van financiële transacties zal hiermee sterk verbeteren. (Jan Kees van der Veen)

Voor een compleet overzicht van de elf startups zie de website van startupbootcamp.
 

Startupbootcamp is een acceleratorprogramma voor startende bedrijven dat regelmatig draait op tien locaties in de wereld. HighTechXL in Eindhoven er één is. Bij elke startupbootcamp wordt een tiental bedrijfjes, geselecteerd uit honderden aanvragen, onderworpen aan een intensief coachingsprogramma waarbij alle aspecten van het ondernemen aan bod komen. Tal van mentoren verlenen er belangeloos hun medewerking aan. Na drie maanden vindt een Demo Day plaats waarbij de bedrijven zichzelf kunnen pitchen tegenover een gezelschap van investeerders.
 
 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.