Het kustdorp Katwijk heeft een unieke zeewering: een dijk en parkeergarage zijn verpakt in het duin.

De bestaande zeewering voor het hart van het dorp Katwijk, een smal duin van 8 m hoog, voldoet niet aan de  veiligheidsnormen, dus er moest wat gebeuren.

De meest logische oplossing was een verhoogd en verbreed duin, maar daar voelden de bewoners niet voor: ze wilden geen zandberg voor het oude vissersdorp. Daarop werd besloten het duin zeewaarts te verplaatsen en te verbreden, met een dijk als achtervang en daarachter een parkeergarage, die beide zijn verpakt in het duin. Dat heeft nu dezelfde hoogte, maar is aanzienlijk breder en daarmee veel sterker.


De nieuwe zeewering voor het dorp is verbreed en daarmee aanzienlijk robuuster.

In eerste instantie was er bij de beheerder van de zeewering, het Hoogheemraadschap van Rijnland, het nodige bezwaar tegen de parkeergarage-in-duin-oplossing. Maar uiteindelijk ging het er toch mee akkoord dat het waterschapsdogma in-een-zeewering-geen-bebouwing werd doorbroken, nadat uit studies bleek dat de nu gekozen oplossing voldoende veiligheid biedt.


Begin van de aanleg van de parkeergarage, met rechts de dijk.

Bij de aanleg is eerst de dijk verdiept aangelegd, en vervolgens daar tegenaan de parkeergarage. Daarna is het zand van het nieuwe duin opgespoten.


Ingang van de parkeergarage. (foto RoyalHaskoning DHV)


Impressie van de nieuwe duinovergang.


Impresie vanuit het dorp, met de voetgangersingang van de parkeergarage.


Zie ook de 3d-animatie.

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.