Met Waterlicht markeert Studio Roosegaarde de hoogwaterstand in 1995 bij Westervoort, waar de Rijn zich splitst in Nederrijn en IJssel. Het licht is tot en met 1 maart te aanschouwen.

Drie programmeerbare lasers sturen het licht naar de overkant op de dijk, precies daar waar het water in 1995 zijn hoogste punt bereikte. De hoge rivierwaterstanden waren indertijd reden om een groot deel van de Bewtuwe te evacueren, en leidden tot de start van het Ruimte voor de Rivier-programma dat ervoor moet zorgen dat de waterstanden bij hogere rivieraanvoer niet worden overschreden.


De hoogwatergeul bij Westervoort, onder bij hoogwater.

Een van de maatregelen uit het Ruimte voor de Rivier-programma is de creatie een hoogwatergeul bij Westervoort, daar waar de Rijn zich splitst in Nederrijn en IJssel. Via een regelwerk kan worden bepaalde hoeveel extra water naar de IJssel gaat en hoeveel naar de Nederrijn/Lek.

Roosegaarde heeft samen met het Waterschap Rijn en IJssel die hoogwatergeul in de Hondsbroeksche Pleij uitgekozen om het Waterlicht te projecten. De vochtigheid van de lucht bepaalt wat er van het licht is te zien. Vanaf de dijk kijkt de toeschouwer neer op het blauwe licht dat de hoge waterstand van 1995 aangeeft. Wie in de hoogwatergeul loopt kan zelfs met uitgestekte handen het licht erboven niet aanraken. Borden waarschuwen toeschouwers niet direct in het laserlicht te kijken.

Roosegaarde wil met Waterlicht een impuls geven aan het Nederlandse waterbewustzijn: er wordt nauwelijks beseft dat van ons land 2/3 onder water kan komen te staan vanuit de rivieren en door ligging onder zeeniveau. Het evenement creëert bovendien aandacht voor de waterschapsverkiezingen die tegelijk zijn met die voor Provinciale Staten op 18 maart.


 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.