Blankensteijns Beeldbuis

De gemeenschap rond de in Nederland bedachte animatiesoftware Blender heeft een trailer gemaakt voor een komische animatiefilm over de - ook al Nederlandse - geheim agent 327, alias Hendrik IJzerbroot. Het is smullen.

Het verhaal over Blender zelf is trouwens ook de moeite waard. Eind jaren '90 ontwikkeld door Ton Roosendaal, die daarmee tijdens de dotcom-zeepbel op papier vele malen mijonair was. Maar in 2002 kon hij zijn geesteskind maar net redden door middel van een crowdfunding-actie. Met een bij elkaar gecollecteerde €100.000 kon hij de rechten terugkopen van een investeerder. Hij maakte de software open source waarna hij zelf aan het hoofd ging staan van de Blender Foundation.

Deze stichting overziet nog steeds zowel de ontwikkeling van de software als het maken van voorbeeldprojecten. Zo zijn al heel wat prachtige demonstratiefilms ontstaan, zoals Sintel en Tears of Steel (met onder andere Derek de Lint). Roosendaal kan programmeren maar is ook goed in het aantrekken van talent.


De nieuwe video heet Agent 327: Operation Barbershop, duurt vier minuten en is bedoeld om fondsen te werven voor een complete speelfilm. Agent 327 heet eigenlijk Hendrik IJzerbroot en is bedacht door de Nederlandse striptekenaar Martin Lodewijk. Er verschijnen sinds 1966 regelmatig verhalen van deze Hollandse James Bond. De trailer voor de animatiefilm over 327 wekt sympathie door verschillende eigenschappen, zoals de beheersing van James Bond-clichés (de schurken, de gadgets, de knokscènes, de muziek), extreme camerabewegingen die juist in animatiesoftware als Blender niet ingewikkelder zijn dan 'normale' shots, en niet te vergeten de schitterende weergave van Amsterdam.

Moge het Roosendaal opnieuw lukken voldoende geld bij elkaar te krijgen. Dan hebben we er over een jaar of twee weer een schitterende film bij met een behoorlijk aantal Nederlandse handtekeningen eronder, in ieder geval voor het essentiële gereedschap: de animatiesoftware.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.