Beeldbuis

Als je uit Europa komt, is een kasteel niet iets wat je nog nooit van je leven hebt gezien. Voor een zekere Australiër zijn kastelen echter een absoluut onuitputtelijke bron van plezier – en daar kunnen wij toch wat van leren.

Die zekere Australiër is Shad, met zijn Youtube-kanaal Shadiversity. Shad kwam al eerder langs met een video over vitselstek, maar hij heeft nog veel meer in petto. Grof ingedeeld zijn zijn fascinaties wapens uit de historie en fantasy, kastelen en futuristische sciencefiction. Deze post gaat over kastelen, omdat die echt bestaan en er wat minder speculatie of simpelweg voorkeur bij komt kijken - zoals bij zijn video's over niet-bestaande wapens van niet-bestaande ruimtewezens.

Shad lijkt een prima autodidact die op vermakelijke wijze een soort recensies aflevert van kastelen uit bekende tv-programma's. Hierboven bijvoorbeeld bespreekt hij de kastelen uit Game of Thrones, en in deze die uit Lord of the Rings:
 


Shad is een pietje precies in zijn formuleringen, wat gezien de fanatici onder fantasy-liefhebbers misschien ook wel nodig is (zie de vaak duizenden gepassioneerde reacties onder de video’s). Dat maakt zijn filmpjes wat vermoeiend en repetitief, maar je leert er wel iets van.

Zo is, net als bij fossielen, ons beeld van kastelen gebaseerd op de harde delen die overblijven. Het kan dan bijvoorbeeld verrassend zijn om erachter te komen dat er vaak houten gangen om de stenen torens heen hebben gezeten, waar boogschutters zich in konden verschuilen. Er hebben ook hele houten kastelen bestaan:


Mocht je na de 48 video’s in zijn afspeellijst nog geen genoeg van het onderwerp hebben, kijk dan ook even de drie kwartier durende video over het kasteel dat Shad zelf ontwierp, en waarin hij zijn eigen lessen en ideeën heeft toegepast. Het is een sterk staaltje goed doordacht en functioneel middeleeuws design!
 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.