De Britse Antarcticabasis Halley VI Research Station is met succes over een afstand van 23 km verhuisd. De acht units zijn op ski’s over het ijs gesleept.

Het poolstation.


Vooruitkijken en goed nadenken. Het is te danken aan dat ontwerpprincipe dat het Britse onderzoekscentrum Halley VI Research Station op Antarctica relatief gemakkelijk kon verhuizen. Het station was vanaf het begin opgebouwd uit acht kleinere modules, elk op hydraulische poten met ski’s eronder.  Met deze opbouw was het een stuk eenvoudiger om het station, mocht dat nodig zijn, te verplaatsen.

De locaties van het poolstation.


Dat laatste gebeurde sneller dan verwacht. De oorspronkelijke locatie werd namelijk bedreigd door een breuk in de ijslaag, waarop de onderzoeksorganisatie British Antarctic Survey besloot tot de verhuizing naar een veiliger plek, 23 km verderop. De operatie begon medio december en is deze week afgerond. Het station staat op zijn nieuwe plek, en alle modules zijn weer op elkaar aangesloten. Uit veiligheidsoverwegingen is al het vaste personeel van de het onderzoekstation teruggetrokken.

Videoverslag van de verhuizing.

Extra: Noorderlicht boven Halley VI.

Openingsfoto: Neil Spencer | British Antarctic Survey

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.