Apple heeft tijdens zijn publiciteitsevent afgelopen maandag zijn iPhone-recyclingrobot getoond.  De robot haalt alle afzonderlijke componenten uit het apparaat en maakt het zo mogelijk al het materiaal opnieuw te gebruiken.

De gebruikelijke recyclingmethode bij elektronica is om al het materiaal eerst te versnipperen, om er vervolgens de afzonderlijke metalen en plastics uit te halen. Apple past met zijn iPhone een andere strategie toe, zo meldt de website Mashable. Met de recyclingrobot Liam worden alle afzonderlijke componenten (de simkaart, schroefjes, batterij, lens) zo zorgvuldig mogelijk uit het apparaat gehaald en gesorteerd. Zo wordt voorkomen dat stukjes glas of plastic vermengd raken met metalen zoals koper, waardoor de kwaliteit van de recycling aanzienlijk beter wordt.

Elf seconden

Om de demontage voor elkaar te krijgen omvat de robot een aantal kleine instrumenten die kunnen grijpen, opzuigen, schroeven en lossolderen.  De robot zou er elf seconden over doen om een iPhone uit elkaar te halen. Voorlopig werkt hij alleen voor de iPhone 6S, maar het is volgens het bedrijf niet moeilijk om de robot aan te passen voor andere modellen en tablets.

Afvalberg

Met de nieuwe recyclingrobot geeft Apple gehoor aan de kritiek op de enorme elektronische afvalberg die het bedrijf met steeds weer nieuwe modellen veroorzaakt. Tegelijkertijd zou de robotde voorbode kunnen zijn van een nieuwe aanpak: het met een robot in elkaar zetten van een iPhone. De Chinese producent Foxconn heeft al eerder laten weten grootschalig productierobots te willen inzetten nu de goedkope arbeid in China zo langzamerhand aan het verdwijnen is.

Beeldmateriaal: Apple.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.