Een band plakken zonder de band te verwijderen. Met de Patchnride is dat mogelijk binnen paar minuten, zo claimt het gelijknamige Amerikaanse bedrijfje. Met een beetje training moet het zelfs binnen een minuut kunnen, aldus de uitvinders.

Het gat wordt opgespoord door een gepatenteerde vloeistof over de buitenband te smeren. 'De vloeistof bubbelt op de plek waar lucht ontsnapt', geeft woordvoerder Michael Jacobs aan. ‘Als de band onverhoopt compleet is leeggelopen, pomp je er gewoon wat lucht in om het gat te vinden.’

Vervolgens is het de beurt aan de Patchnride, een apparaatje ter grote van een stanleymes met een dikke naald aan het uiteinde. De naald wordt met een draaiende beweging in het gat gestoken. Daarna wordt er een schuif bij de voorkant van het apparaatje naar achteren getrokken. ‘Hierdoor komt er bij de naald lijm vrij’, aldus Jacobs, die nog niet al te veel wil onthullen over het gepatenteerde mechanisme.

De lijm komt uit een cartridge, die ook een opgerold ‘plakkertje’ bevat. Door de schuif weer naar voren te bewegen,wordt het plakkertje van 15 mm door de naald geduwd en op de band gedrukt. ‘Onderweg door de naald komt de plakker in contact met de lijm.’ Daarna kan de Patchnride worden verwijderd en de band opgepompt.

Het apparaatje en de bijbehorende lekdetector en cartridges zijn te bestellen via de website van Patchnride.


 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.