Zweedse onderzoekers hebben een manier gevonden om een bloem te bioniseren. Door de stengel vol te pompen met een geleidend materiaal ontstond een elektriciteitsdraad die uitstekend stroom kon geleiden. Het is het begin van bio-elektrische apparatuur, aldus de onderzoekers.

Het idee dat planten elektriciteit kunnen geleiden speelt al langer. Sterker nog - planten zijn tot op zekere hoogte al geleidend. Door die geleidendheid te versterken is, komt er een mooi materiaal beschikbaar om kabels en circuits te maken. Het is immers biologisch afbreekbaar, in tegenstelling tot de plastics die nu vaak als omhulsel van metalen elektriciteitsdraden dienen.

Vandaar dat de onderzoekers van de Zweedse Linköping Universitet op zoek gingen naar een alternatief. Ze wilden van een bloem een elektriciteitskabel maken door de celinhoud van de bloem aan te passen. Daarvoor moesten ze echter wel een geschikt materiaal vinden. Het moest oplosbaar zijn in water, om te kunnen mengen met de celinhoud van de plant. Daarnaast moest het goed geleiden én het mocht niet giftig zijn voor de plant - aan een verwelkte elektriciteits-roos heb je immers niks.

Microscoopbeelden van de met geleidend plastic gevulde bloemcellen. Credit: Science Advancements

Weken in plastic

Na een lange zoektocht vonden ze het perfect materiaal: PEDOT. Dat is een polymeer dat ook veel in gewone elektronica wordt gebruikt en aan alle eisen voor de geleidende roos bleek te voldoen. Een schoongemaakte roos werd in een oplossing met PEDOT gezet. Na een tijdje had de bloem zich volgezogen met het materiaal en was veel van het celvocht vervangen door het geleidende plastic.

Het resulteerde in dunne zwarte draden door de stengel heen, terwijl de roos zelf het nog goed maakte. Op korte termijn bleek PEDOT dus niet schadelijk voor de bloem, hoewel de uiteindelijke giftigheid onduidelijk is. Een snelle test, waarbij de draden werden gebruikt in een eenvoudige transistor, liet zien dat de roos ook echt elektriciteit kon geleiden. Het is de eerste stap in wat de onderzoekers de toekomst van elektronica noemen. Naast het feit dat een plantenkabel minder vervuilend is, kan bedrading in een plant ook helpen bij het monitoren van planten. Onmisbaar voor botanici die soms grote stukken bos tegelijk moeten controleren; met een paar draadjes zijn er overal eenvoudige sensoren te maken.

Lead image: Wikimedia Commons

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.