EUREKA

De Hortus Machina B is een mobiele plantenkooi. De bolvormige constructie zet zich automatisch in beweging om bijvoorbeeld uit de felle zon te rollen en de schaduw op te zoeken.

Hij wekt in Londen veel verbazing op: een bolvormige kooi met planten die na een tijdje stilliggen ineens uit zichzelf over straat begint te rollen.

De mobiele plantenkooi, Hortus Machina B gedoopt, is ontworpen door de onderzoekers Victor Camilleri en Danilo Sampaio, beiden verbonden aan het Interactive Architecture Lab van de University College London. ‘We noemen het een cybertuin,’ zegt Sampaio.

 

Sensoren

Die kwalificatie lijkt terecht. De Hortus Machina B zit boordevol sensoren die de omgeving aftasten én elektrofysiologische gegevens van de planten verzamelen. Een algoritme neemt op basis van deze data het besluit om een andere plek op te zoeken.

De kooi is in staat tot rollen via een slim mechanisme. De planten zitten in twaalf verschillende bakken, die min of meer zijn samengepakt tot een bol. Door een of meer plantenbakken langzaam via hydrauliek te verschuiven verplaatst het zwaartepunt zich en komt de bal in beweging.
 

Uiteenlopende behoeftes

De beslissing om te gaan rollen is overigens niet eenvoudig. De planten verschillen en hebben uiteenlopende behoeftes. Daar komt bij dat ze onder- of bovenin de bol kunnen zitten, en dus relatief weinig of veel zonlicht ontvangen. Het algoritme moet dus beleid maken op basis van een kakofonie van wensen, verlangens en omgevingsdata.

De Hortus Machina B is uitgerust met een watervoorraad en een zonnepaneel voor de hydrauliek. De Britse onderzoekers willen het prototype nog verder ontwikkelen, aldus Sampaio, die aanstipt dat het systeem weinig onderhoud nodig heeft. ‘We zien het als een mogelijk verlengstuk van een park.’

 

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.