Eureka

De klassieke Volkswagen Transporter is nog altijd ongekend populair. Op basis van het ‘hippiebusje’ werden onder meer een bestelwagen, camper en pick-up gebouwd. Het Duitse bedrijf ElectricBrands laat het oude Volkswagenbusje in moderne vorm herleven met de elektrisch aangedreven eBussy.

De eBussy is een multifunctioneel platform waar, net als bij de oude VW Transporter, tien verschillende carrosserievarianten op gebouwd kunnen worden, van camper tot kiepwagen. Het voertuig wordt leverbaar met twee platforms: een voor offroad en een voor normaal weggebruik. De wielen hebben allemaal een naafmotor (een ingebouwde elektromotor) en sturen mee in de bochten.

De accu’s voor de elektrische aandrijving liggen makkelijk toegankelijk in een grote lade in het chassis. Deze schuift, afhankelijk van de uitvoering, uit naar de zij- of achterkant. De besturing werkt volledig via drive-by-wire, ofwel via elektrische overbrengingen, waardoor het stuur simpelweg over het dasboard van links naar rechts kan worden verschoven.


LEGO-systeem

Op basis van het chassis kun je het voertuig als een LEGO-systeem samenstellen. Met grote schakelbare elementen zijn allerlei carrosserievarianten te realiseren, van personenbusje of camper tot kiepwagen of pick-up met een enkele of dubbele cabine.

Ook het interieur is modulair opgebouwd. De stoelen zijn volledig op te klappen, waarbij de achterbank onder de laadvloer verdwijnt. Het leeggewicht ligt voor de verschillende varianten tussen de 450 en zeshonderd kilogram en het laadgewicht bedraagt duizend kilogram.


Zonnecellen

Afhankelijk van de uitvoering is de eBussy voorzien van maximaal acht vierkante meter aan zonnecellen. Deze wekken volgens ElectricBrands dagelijks voldoende elektriciteit op om gemiddeld tweehonderd kilometer te rijden.

Het bereik met volle accu’s hangt sterk af van de uitvoering en de belading, maar zal op maximaal zes- tot achthonderd kilometer liggen. Dat is bij een maximumsnelheid van niet veel harder dan negentig kilometer per uur.

Hoewel er nog geen foto’s van prototypes zijn vrijgegeven, belooft ElectricBrands een marktintroductie in 2021. De verkoopprijs begint bij € 15.800.


Tekst: Paul Schilperoord

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.