Het Duitse Fraunhofer-instituut ontwikkelde een camera die met infraroodlicht 3D-beelden kan maken. Het apparaat kan, in tegenstelling tot andere 3D-camera's, snel en in hoge resolutie filmen.

Het ontwerp van de 3D-camera is tegelijkertijd retro en futuristisch. Het hoekige design doet denken aan de logge camera's van vroeger, maar de zes lenzen aan de voorkant verraden dat hier meer aan de hand is. Van binnen zit de nieuwste techniek op het gebied van infrarood. Daarmee kan de camera 36 3D-beelden per seconde schieten, op een resolutie van 1000 bij 1000 pixels. Nog nooit wist een camera van deze soort die combinatie van snelheid en beeldkwaliteit te halen.

Daarnaast verwerkt de camera al deze beelden in real-time. Dat betekent dat iemand die een 3D-model van iets wil hebben door de kamer kan lopen en direct ziet hoe het model gevormd wordt, aan de hand van de gereflecteerde infraroodstraling. Dankzij het real-time-aspect kan het apparaat zelfs gebruikt worden om beweging te registreren.

 

Eén kleur

De beelden zullen dan echter wel in één kleur zijn. Om er toch kleur bij te krijgen, moeten er ook beelden met een (simpeler) kleurencamera genomen worden. Dat maakt het gebruik van het apparaat minder praktisch. Zolang er echter alleen vormen moeten worden geregistreerd voldoet de infraroodcamera.

Het apparaat scant objecten door met nabij-infraroodlicht (golflengte 780-1000 nm) vier patronen op het object te projecteren. Al die patronen samen vormen een fijnmazig raster, en de reflecties worden opgevangen door twee infraroodcamera's. Vandaar ook de zes lenzen: vier projectoren en twee camera's. Dankzij de twee camera's ontstaat een beeld dat het apparaat zelf vertaalt naar een 3D-model.

 

Xbox

De techniek is dezelfde als die van de Kinect, een toevoeging van de Xbox-spelcomputer waarmee bewegingen van mensen geregistreerd worden. De Kinect is echter een simpeler apparaat met een lage resolutie. De Fraunhofer-camera is een volgende stap, met toepassingen die verder gaan dan videospelletjes.

Zelf heeft het Fraunhofer het bijvoorbeeld over medische toepassingen: hoe herstelt iemand van een blessure of operatie? Met hun camera is dat snel en nauwkeurig waar te nemen, aldus het Duitse onderzoeksinstituut.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.