Eureka

Auto’s zijn niet alleen een industrieel product voorzien van de laatste technische snufjes, maar hebben ook een emotionele en culturele waarde die in de loop van de tijd verandert. Met dit idee heeft de Japanse autofabrikant Toyota zijn houten conceptcar Setsuna ontwikkeld, voor de Milaan Design Week medio april.


Het idee achter het gebruik van hout is dat het materiaal veranderlijk is, zonder zijn schoonheid te verliezen. Het kan verweren, onderdelen die worden vervangen hebben een andere kleur, er kan aan worden geschuurd en gelakt. De houten auto is niet een tijdelijk gebruiksvoorwerp dat na hooguit tien jaar gebruik op de schroothoop belandt, maar een geliefd object dat van de ene op de andere generatie wordt overgedragen, aldus de filosofie van Toyota-ingenieur Kenji Tsuji. Hij maakte eerder een speelgoedachtige uitvoering van een elektrische auto.

Het idee van een generatiebestendig voertuig komt ook tot uitdrukking in de klok op het dashboard. Die geeft het tijdverloop aan tot in totaal honderd jaar. De kleine wijzer geeft de tijd weer (24 uur) , de grote de dagen (365) en de teller de jaren.
 

Verschillende houtsoorten

De Setsuna heft een body van hout, waarbij de verschillende soorten zorgvuldig zijn uitgekozen. Voor de panelen is hout van de cypres gebruikt vanwege zijn mooie nerf en buigzaamheid, het frame is van berkenhout dat juist heel stijf is. De bodemplaat is van het sterke en langdurig houdbare Japanse Zelkova. De stoelen zijn gemaakt van het hout van de stekelboom en afgewerkt met leer. Voor de wieldoppen, het stuur en het frame van de stoelen is aluminium gebruikt.

De auto is opgebouwd op het frame van een bestaande Toyota, welk type is niet bekend gemaakt.
 

Zwaluwstaart

Alle houtverbindingen zijn gemaakt zonder spijkers of schroeven, met pen-gat, zwaluwstaart, deuvels en dergelijke. De 86 houten panelen waaruit de carrosserie is opgebouwd zijn alle afzonderlijk vervangbaar.

De panelen zijn bewerkt met de Japanse techniek van Fuki urushi (zie deze video), vergelijkbaar met het oliën van hout waarbij de lak wordt aangebracht en vervolgens met de nerf mee wordt uitwreven, en dat verschillende keren na elkaar.

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.