De redactie van De Ingenieur bracht u een jaar lang het laatste technieknieuws. Wat zijn daarvan de populairste onderwerpen? De statistieken geven de uitslag, hier is de top-10 van meest gelezen berichten.

1 Omgevallen kranen

Bij het hijsen van een brugdek vanaf water vielen in Alphen aan den Rijn twee kranen bovenop huizen, met enorme schade en tientallen gewonden tot gevolg. Hoe kon dit gebeuren? De Ingenieur maakte een rondgang langs experts.

 

2  Achtbaan Baron 1898

In juli ging de nieuwste achtbaan van De Efteling open: Baron 1898. Het meest spectaculaire onderdeel is een vrije val waarbij de karretjes met 90 km/h een mijnschacht in storten. Hoe kregen de bouwers dit technisch voor elkaar?

 

3 Soldaat van Oranje

In oktober vierde de musical Soldaat van Oranje zijn vijfde verjaardag. Het bijzondere is dat niet het toneel ronddraait voor verschillende mise-en-scenes, maar het publiek op de tribunes. 'Alles hier is gebouwd voor een looptijd van een half jaar, met uitloop naar een jaar.’ Toch gaat er zelden iets kapot.

4 Overstroming VUmc

Het Amsterdamse ziekenhuis VUmc werd begin september opgeschrikt door een forse overstroming. Het moest alle patiënten evacueren en het ziekenhuis zelfs enige tijd sluiten. De patiënten werden goed opgevangen door ziekenhuizen in de regio, maar de schadepost is enorm. Hoe kon het zo misgaan? En wat moeten we doen als een nog veel groter gebied onderloopt?

5 Groningse bevingen

In Groningen moeten veruit de meeste aardbevingen nog komen. Dat stelde dr.ir. Jacques Hagoort, in april in een interview met De Ingenieur. Om de schade te beperken zou de noordelijke provincie meteen de gasproductie substantieel moeten verlagen.

6 Valleys en campussen

De ‘campus’ en de ‘valley’ zijn hip. Op steeds meer plekken in het land zijn verzamelplaatsen van innovatie en nieuwe bedrijvigheid te vinden. Freelance journalist – en van opleiding economisch geograaf – Amanda Verdonk bezocht een jaar lang valleys en campussen en concludeerde:  het is lastig om grip te krijgen op deze bundeling van bedrijven en kennisinstellingen, en of ze bijdragen aan innovatie en werkgelegenheidsgroei staat nog allerminst vast.

7 Radar voor drones

Thales ontwikkelde een radar die kleine drones herkent tussen rondvliegende vogels. De radar is onder meer bedoeld om vliegvelden en kritische gebouwen te beschermen tegen kwaadwillende drones.

 

8 Wind-discussie

Grote windmolenparken zouden in de praktijk maar een kwart tot een vijfde van de verwachte energieopbrengst leveren, kopte de website van BNR Radio. De Ingenieur onderwierp deze bewering aan een fact check. Wat blijkt? Het effect is hooguit 17 %, zegt energieonderzoekscentrum ECN. En dat getal is al lang ingecalculeerd in het berekenen van de opbrengst van windparken.

9 Einsteins ongelijk

Het is een experimentele prestatie van formaat: onderzoekers van de TU Delft toonden dit jaar voor eerst onomstotelijk het bestaan van kwantumverstrengeling aan. Bij dit fenomeen ‘kennen’ twee deeltjes instantaan elkaars toestand, een verschijnsel waar de grote Einstein niet aan wilde. Maar die had het dus mis.

10 Schoon schip maken

Rond alle discussies over het klimaat staat één ding als een paal boven water: de scheepvaart kan nog een stuk schoner. In september presenteerde Damen Shipyards de Ecoliner, naar eigen zeggen het groenste binnenschip ter wereld. Dankzij slimme trucs verbruikt dat schip 25 % minder brandstof. En die is overigens ook schoner, want de Ecoliner vaart op lng (gas).

 

Natuurlijk kijkt De Ingenieur ook vooruit. Lees alvast over de technologische doorbraken van 2016.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.