De TU Delft heeft de Amazon Picking Challenge gewonnen. De wedstrijd, waarbij een robotarm verschillende objecten uit een kast moet pakken en in een doos stoppen, wordt ieder jaar gehouden door webwinkel Amazon. Delft deed voor het eerst mee, met een arm van Yaskawa Motoman. Troefkaart van de Deltenaren was de beeldherkenningssoftware: met een 'deep learning'-aanpak kon de robot beter dan de concurrenten objecten herkennen, waardoor het aantal fouten klein bleef.

Delft won beide onderdelen van de challengen: het uit een kast pakken en in een mand stoppen, en een tweede opdracht waarbij het precies andersom moest. Amazon prepareerde een kast met 39 van tevoren bekende objecten. Deelnemers moesten 12 van die objecten pakken en de rest met rust laten. Er waren onder andere punten te verdienen met het heel laten van alle voorwerpen, het netjes oppakken en wegleggen (of terugleggen) en het pakken van de juiste dingen. Snelheid was alleen van belang als twee teams evengoed presteerden op de andere vlakken.

Nek-aan-nek

Delft versloeg onder andere het Japanse PFN in het picking-onderdeel. Dat was een spannende strijd, want beide teams haalden 105 punten. Delft wist echter binnen dertig seconde al het eerste voorwerp te pakken, terwijl de Japanners daar meer dan een minuut voor nodig hadden. Zodoende sleepte Delft de prijs van 25.000 dollar in de wacht.

De Picking Challenge vond dit weekend plaats in Leipzig, Duitsland. Het was onderdeel van een soort Olympische Spelen voor robots, met verschillende wedstrijden en toernooien. Zo vond ook de Robocup, voetbal voor machines, plaats. Ook daar was Nederland succesvol: de TU Eindhoven won voor de derde keer op rij de begeerde beker met hun speciale voetbalrobots.

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.