Eureka

Als een skimmer een zwembad schoon kan houden, waarom dan niet een haven? Vanuit die overweging ontwikkelden de Australische surfers Pete Ceglinski en Andrew Turton de Seabin, een soort drijvende prullenbak die in verbinding staat met een pomp op de wal.

De pomp zorgt ervoor dat drijvend vuil over de rand van de emmer wordt gezogen en wordt verzameld in een netje van gerecycled plastic. De afvalbak werkt zo als een filter: de pomp stuurt het opgezogen en geschoonde water via een andere leiding terug de haven in. De pomp is daarnaast ook zelf te voorzien van een filter om olie en water te scheiden.
 


 

De Seabin lijkt een simpele oplossing om bijvoorbeeld jachthavens schoon te houden, maar is wel redelijk arbeidsintensief: de ontwerpers adviseren om de netjes tweemaal daags te inspecteren en, als dat nodig is, te legen. Wie dat echter volhoudt, haalt volgens het Australische duo met één Seabin jaarlijks gemiddeld een halve ton aan afval uit het water.
 

Nog nauwelijks ingezet

De Seabin wordt sinds kort onder meer beproefd in (jacht)havens in Engeland, de VS, Finland, Montenegro en Frankrijk. Ook Nederland is van de partij: de Almeerse jachthaven Marina Zuiderzand schafte de Seabin in november aan.

Wegens sneeuw en ijs is hij alleen nog nauwelijks ingezet, zegt Maarten de Vries, woordvoerder van Thuishavens, een bedrijf dat een aantal jachthavens beheert. ‘Het komend jaar moet blijken of de Seabin werkt. Als dat het geval is, installeren we hem ook bij onze andere jachthavens.’
 


 

Tekst: Jeroen Akkermans

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.