D!conomy was de onuitspreekbare visualisatie waar de grootste ICT-beurs in Hannover afgelopen week de focus op legde. En inderdaad, er was in de inmens grote hallen veel ruimte gereserveerd voor een diepere integratie van automatisering en digitalisering van bedrijfsprocessen. Producten-in-wording en machines moeten met elkaar gaan communiceren om het productieproces aan te sturen. Onder de noemer Industrie 4.0 zullen hogere productiviteit, meer efficiëntie en innovatieve oplossingen Duitsland een voorrijdersrol geven. Zo had het software-bedrijf SAP een halve hal gevuld met zijn software-platform HANA dat als ruggengraat van Industrie 4.0 kan dienen. Drie ludieke demonstraties waren er te zien, die op zich op dezelfde principes berusten: een robot-arm die autonoom een muurtje bouwt; een virtuele golfplaats waarop je een wedstrijdje kunt spelen; en het 'digital farming' project om velden via sensoren te analyseren en de boer te helpen optimaal te zaaien, mesten, sproeien enzovoorts.

Geheel naar de tijdgeest bracht een consortium van spelers rond landbouwmachine-bouwer Claas in een andere hal het 'Farming 4.0' project. Terwijl het bij SAP om een blauwdruk ging, wordt Farming 4.0 al enkele jaren in de werkelijkheid toegepast. Ook hier helpen analyses van allerlei data (big data) de boer enerzijds beslissingen te nemen en anderzijds zijn wettelijk verplichte administratie bij te houden (bijv. welke chemicaliën worden gebruikt).

Industrie 4.0, Farming 4.0 en tal van andere toepassingen worden mogelijk door de toegankelijkheid van de ICT-infrastructuur. Hardware is relatief goedkoop, het verzamelen van veel data/informatie een peuleschil. De kunst is nu vooral om met die grote hoeveelheden data 'maat gesneden' analyses te verrichten, die vervolgens in handelingen omgezet kunnen worden. Ook veel start-ups, waarvoor CeBIT dit jaar extra veel ruimte had ingericht - één van de leukste verrassingen - bouwen op deze ontwikkelingen voort. Bijvoorbeeld het Berlijnse AllRyder dat megasteden (gemeenten) efficiënte share-modellen voor alle mogelijke vervoersmiddelen aanbiedt, kan dat alleen doen op grond van big data & software-analyse als input voor individuele oplossingen. Het zijn de innovatieve omzettingsideeën die op dit ogenblik de show stelen.

Video-interview met Edward Snowden (rechts) en op het toneel journalist Glenn Greenwald.

Het tweede grote thema dat bij elk onderwerp in de d!conomy van CeBIT terugkeert is veiligheid: van privacy tot know how bescherming, van hacking tot spionage, van internetlimieten voor kinderen tot monopolistische ecosystemen. Na de Snowden-onthullingen, grote hack-incidenten, en politici die kinderporno op hun werkcomputer hebben, is ook in Duitsland het bewustzijn voor veiligheid doorgedrongen. Een bedrijf als SecuCard, dat zeven jaar bijna onopgemerkt naar CeBIT kwam, kon dit keer de aandrang van geïnteresseerden nauwelijks aan. In 2013, na de Snowden-onthullingen, kreeg SecuCard namelijk van de Duitse regering de opdracht om met zijn – toendertijd innovatieve - met hardware geïntegreerde versleuteling alle officiële smart phones, tablets en het intranet van alle ministeries te versleutelen. Hun nieuwste product is een versleutelings-app die iedereen kan kopen, toepasbaar op alle smart phone platforms.

De grootste sensaties, als je dat zo wilt noemen, waren daarentegen te vinden onder de gekozen gastsprekers. De aftrap gaf Jack Ma, oprichter en CEO van de Chinese Alibaba Group, bij het openingsevent. Sinds de beursgang eerder dit jaar kent nu de hele wereld Alibaba, een all-round internet sales conglomoraat met B2B- en B2C-marktplaatsen, zijn eigen internet banking, veiling (a la 'e-bay') en logistiekdiensten. In vloeiend Engels demonstreerde Ma op het toneel zijn platform, kocht er een oude postzegel met CeBIT-illustratie voor de burgemeester van Hannover en betaalde hem met de door Alibaba ontwikkelde nieuwe verificatiemethode met gezichtsherkenning. Een eenvoudigere handeling met een soort selfie dan de rompslomp van een vingerafdruk maken of de TAN- en barcode-systemen. In de loop van de week luisterden een aantal internetguru's de show op: Jeremy Rifkin en Carsten Marschmeyer, evenals hacker-meester alias veiligheidsadviseur Kevin Mitnick. Het klapstuk was midden in de week een live gesprek met CIA/NSA-klokkenluider Edward Snowden vanuit Moskou en de onderzoeksjournalist die Snowden's data openbaarde, Glenn Greenwald, in Hannover. CeBIT's karakter is veranderd, van een speeltuin voor nerds tot een leerrijke vermaak en marketing event voor het bedrijfsleven. Duur betaalde sprekers, glitterparty's, VIP-hoeken en VIP-rondleidingen, terwijl de entreekaarten voor de gewone bezoekers in prijs zijn verhoogd, tot een flinke 55 euro. Misschien is dat ook een teken van een gerijpt en vooral geëtableerd concept dat CeBIT laat zien. De tijd dat ICT er alleen was voor de nerds ligt definitief achter ons.

Tekst Judith Stalpers

 

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.