Wie in 1980 geboren is, produceert gedurende het leven gemiddeld vijfhonderd kilogram elektronisch afval. Volgens Nirav Patel, eerder werkzaam bij onder andere Apple en nu oprichter van startup Framework in San Francisco, moet daar verandering in komen.

Framework lanceerde begin februari een lichtgewicht laptop die de gebruiker zelf kan upgraden, op maat maken en repareren. Nieuwe en tweedehands onderdelen zijn beschikbaar op de online marktplaats van Framework.

De QR-code op alle onderdelen van de laptop verwijzen naar de producten op de marktplaats. De laptop bestaat voor 50 procent uit gerecycled aluminium en voor 30 procent uit gerecycled plastic.


Basislaptop

De basislaptop beschikt over een 1080 pixels en zestig frames per second (fps) webcam, wat een stuk scherper beeld geeft dan de webcam die in een gemiddelde laptop zit ingebouwd van 480 of 720 pixels en dertig fps.

Bij aankoop van de laptop is er keuze uit toetsenboord, schermen en poorten (USB-C, USB-A, HDMI, DisplayPort en microSD), waarvan je de poorten als aparte blokjes in de zijkant van je laptop kunt schuiven. Voor de echte knutselaars is er het doe-het-zelfpakket.



Samengestelde elektronica

Framework is niet het eerste bedrijf dat samengestelde elektronica op de markt brengt en er zijn weinig succesvolle voorgangers. Volgens Patel zal het anders lopen met Framework: ‘Voor ons is het geen bijproject, het is het hoofddoel van ons bedrijf.’ De laptop is volgens de makers deze zomer leverbaar tegen een marktconforme prijs.


Tekst: Sija van den Beukel

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.