Gisteren heeft de koning van Marokko aan de rand van de Sahara het eerste deel geopend van Noor 1, een gigantische zonnecentrale gebaseerd op concentrated solar power-technologie. De centrale heeft nu een vermogen van 160 MW; in 2018 moet dat 580 MW zijn, genoeg stroom voor meer dan een miljoen mensen.

Bij concentrated solar power focussen grote parabolische spiegels de hitte van zonnestralen op gesmolten zout, datvervolgens water omzet in stoom, waarmee turbines aangedreven worden. Alleen al in Noor 1 staan meer dan 530 000 spiegels.

De centrale in Marokko kan het hete gesmolten zout ook opslaan; deze opslag is groot genoeg voor het drie uur laten doorgaan van de elektriciteitsproductie als de zon weg is, schrijft de vakwebsite PV Magazine. Hiermee kan de centrale dus ook stroom blijven leveren in de avond, als de zon al onder is gegaan.

De meeste centrales van dit type staan in Spanje, maar ook de VS heeft er enkele. Het is wel zeer de vraag of met concentrated solar nog veel nieuwe projecten ontwikkeld zullen worden. Want de prijs van stroom uit zonnepanelen is de afgelopen jaren flink gedaald en is nu goedkoper dan die van de zonnecentrales.

De Noor 1-centrale is al zo groot dat hij op satellietbeelden goed is te zien. Foto: NASA
 

De Noor 1-centrale bevindt zich bij Ouarzazate, aan de rand van de Sahara in het midden van het zonrijke land. Marokko heeft dan ook ambitieuze plannen voor het snel ontwikkelen van duurzame energie in het land. Al in 2020 hoopt het land 42% van zijn energie uit duurzame bronnen te halen; in 2030 moet dat 52% zijn. Zon speelt daarin uiteraard een grote rol.

Lead image: de spiegels tijdens de bouw van het zoncomplex.

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.