Een nieuw trapontwerp slaat energie op als mensen naar beneden lopen, om die weer vrij te geven als mensen omhoog moeten. Zo ontlast je de knie tijdens het traplopen; handig voor mensen die tijdelijk of permanent slecht ter been zijn.

De trap, ontworpen door de Amerikaanse TU Georgia Tech, lost een probleem op waarvan maar weinig mensen weten dat het bestaat: de energieverspilling bij het afdalen van een trap. Waar omhooglopen behoorlijk energie-efficiënt is (bijna alle energie die je erin stopt wordt omgezet in potentiële energie) is naar beneden lopen verspillend. Dat komt vooral omdat mensen hun balans moeten bewaren tijdens het lopen, waardoor ze minder effectief lopen dan mogelijk zou zijn.
 

Meeveren

De onderzoekers kwamen op een idee om die verspilde energie beter te gebruiken. Daarvoor kwamen ze met een trapsysteem dat meeveert als er iemand op een trede staat. Gaat hij of zij omlaag, dan zakt de tree naar beneden, tot hij op gelijke hoogte is als de tree eronder. Loopt iemand omhoog, dan detecteert het veersysteem de druk en veert het langzaam omhoog tot de volgende tree en geeft mensen zo een zetje te geven.
 


Snel lopen zal lastig zijn op deze trap, maar het werkt volgens de onderzoekers uitstekend voor energiebesparing. Maar liefst 26 procent van de verspilde energie bij afdaling wordt door het systeem opgevangen. Ook gaat het omhoog lopen makkelijker: het veersysteem ontlast de knie, waarbij de kracht op het gewricht met 37 procent afneemt.

 

Goedkoop en simpel

Omdat het een relatief simpel ontworpen systeem is, denken de onderzoekers dat het eenvoudig (tijdelijk) is te installeren. Dat kan handig zijn voor mensen die maar korte tijd hulp nodig hebben bij traplopen, bijvoorbeeld mensen die herstellen van een operatie. Volgens de onderzoekers kan het systeem bovenop een bestaande trap geplaatst worden. Dat werkt echter alleen met rechte trappen; een wenteltrap is nie geschikt. Bijkomend voordeel: het systeem is goedkoper dan een traplift en zorgt ervoor dat mensen blijven bewegen. Traplopen is in het bijzonder een goede oefening om fit te blijven, en deze vondst kan ook minder mobiele mensen helpen om in vorm te blijven.

Openingsbeeld: Georgia Tech
 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.