EUREKA

De goTenna is een compact Bluetooth-apparaatje dat mensen niet via een zendmast, maar onderling verbindt wanneer er geen mobiel bereik of het netwerk overbelast is.

Geen signaal hebben om te bellen of een bericht te sturen kan irritant zijn en soms zelfs levensbedreigend, bijvoorbeeld voor mensen die verdwalen of gewond raken in een natuurgebied. De goTenna kan van pas komen in de natuur, maar ook op een druk festival bijvoorbeeld.

De goTenna is een platte antenne van 14,7 cm lang, 2,5 cm breed en ruim 1 cm dik, die tijdens gebruik over een extra lengte van 5,6 cm wordt uitgeschoven. Het apparaatje werkt via Bluetooth Low-Energy en moet zich binnen een straal van 6 m van de smartphone bevinden om contact te kunnen maken.

Handig is dat de goTenna via een lus met drukknoop aan bijvoorbeeld een rugzak, riem of jas is vast te maken. Bovenop een rugzak zal het bereik ook alleen maar beter zijn. Het apparaatje weegt slechts 52 g.

 

Emojis

GoTenna werkt samen met een app op de smartphone om, via radiogolven, versleutelde tekstberichten en gps-locaties te versturen van de ene naar de andere telefoon of als groepsberichten. Een bericht kan maximaal 160 karakters bevatten inclusief emojis; afbeeldingen of foto’s versturen en bellen kan er niet mee.

Dit is een bewuste keuze geweest van het ontwerpteam om het apparaatje klein en lichtgewicht te houden en voor een langere bedrijfsduur van de batterij. Die gaat overigens tot twintig uur mee en is op te laden via een USB-lader.

 

Bereik

Het bereik van goTenna hangt sterk af van de omgeving. Binnen de stad tussen hoge gebouwen is het bereik ongeveer 1,5 km, maar op open terrein zijn berichten te versturen over afstanden van zo’n 6,5 km. In natuurgebieden met bergen en heuvels bedraagt het bereik in de praktijk ongeveer de helft daarvan.

Een voordeelvoor wereldreizigers is dat het systeem overal  werkt en zo de mobiele telefoonkosten bij onderling sms’en beperkt.

 

 

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.