Wrijven over je neus of er eens goed op duwen; het zou een manier kunnen zijn om je smartphone te bedienen in situaties dat je niet wilt opvallen. Een internationaal team van onderzoekers heeft de eerste experimenten uitgevoerd met deze neusbediening.

Zo op het eerste gezicht lijkt dit onderzoek niet erg serieus te nemen. Dat krijg je natuurlijk als je je project 'Itchy Nose' noemt: kriebelneus.

Maar deze wetenschappers uit Zuid-Korea, de VS, Groot-Brittannië en Japan hebben wel degelijk serieuze bedoelingen met hun onderzoek. Ze proberen manieren te verzinnen om op een onopvallende wijze een smartphone (of computer) te bedienen.
 

Storend

Daar is behoefte aan denken ze. De mobiele telefoon heeft een centrale plek ingenomen in ons (werkende) leven, maar toch zijn er soms situaties waarin het als onbeleefd of storend wordt ervaren als we druk met onze telefoon in de weer zijn.

Neem een vergadering op het werk. ‘Denk je eens in dat je een belangrijk bericht binnenkrijgt, via een Google Glass of een oortje, waarvoor je actie gevraagd is. Dan zou het handig zijn als je ongemerkt kunt reageren op het bericht zonder de anderen in de vergadering te storen, bijvoorbeeld door uit een paar acties te kiezen’, schrijven de onderzoekers in een recente publicatie (pdf-bestand).
 

Handgebaren

‘Moderne apparaten laten zich soms al bedienen door te swipen of handgebaren te maken in de lucht zoals bij de HoloLens (lees: 'HoloLens voegt hologrammen toe aan de werkelijkheid'). Maar zelfs deze handelingen kunnen als storend of onbeleefd worden ervaren in een sociale context.’

Daarom gingen de onderzoekers aan de slag met een speciale bril, de J!ns Meme. Deze commercieel verkrijgbare bril (zie foto's rechts) houdt, net als bijvoorbeeld smartwatches, je fitheid in de gaten. Dat doet het apparaat door oog- en hoofdbewegingen te detecteren met sensoren die in de bril zitten. De metingen gaan via een draadloze verbinding naar de smartphone, waar een app de gegevens verwerkt. Twee van die sensoren zitten aan de linker- en rechterkant van de neusbrug; de derde midden op de neusbrug (zie afbeelding).
 

Neus als joystick

Om de bril geschikt te maken voor het detecteren van neusbewegingen, was nog wel wat programmeerwerk nodig. De onderzoekers gingen aan de slag met de ruwe signalen van de sensoren, aangevuld met een gyroscoop die een afwijking van de verticale z-as meet. Zo slaagden ze erin om enkele neusgebaren te herkennen puur uit de combinaties van ruwe signalen die van de sensoren kwamen.

Deze drie gebaren rond de neus zijn duidelijk te onderscheiden: tikken (neus lichtjes naar de zijkant duwen en loslaten), duwen (neus rustig naar links of rechts duwen) en wrijven onder de neus. ‘We waren eerst van plan de neus te gebruiken als volwaardige joystick, maar momenteel ondersteunen we alleen gebaren die we op een betrouwbare manier kunnen herkennen’, schrijven de onderzoekers in hun artikel.



 

Rustig zitten

Een handjevol proefpersonen mocht de bril uitproberen, in combinatie met het uitvoeren van de genoemde gebaren op de neus. Dat ging moeizaam in het begin, maar doordat het systeem kan leren, werd het gaandeweg steeds beter. De onderzoekers vonden dat, wanneer de proefpersonen rustig zaten, in ruim 96 % van de gevallen een neusgebaar goed werd opgepikt.

In andere tests moesten de proefpersonen een stukje lopen terwijl ze de gebaren uitvoeren en dan werkt het systeem vooralsnog beduidend minder goed. ‘We denken dat nog te kunnen verbeteren, maar misschien luidt de conclusie straks dat we ons moeten beperken tot situaties waarbij de gebruiker stilzit of -staat’, schrijven de onderzoekers.
 

Hygiëne

Kritische noten worden er ook gekraakt. Zo weet het team nog niet of de neusgebaren in de sociale omgeving wel geaccepteerd zullen worden; dat gaat het nog onderzoeken. Ook staan er meer uitgebreide tests op de rol van het systeem in realistische situaties, zoals in een woon- of werkomgeving. Ten slotte zijn de onderzoekers benieuwd of er vermoeidheid kan optreden in de neus en wat al die aanrakingen eigenlijk doen met de hygiëne van het reukorgaan.

 

 

Beeldmateriaal Project Itchy Nose

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.