Onderzoekers van MIT hebben een kleine, goedkope sensor ontwikkeld die het stroomverbruik van afzonderlijke apparaten kan meten. De sensor kan consumenten helpen bewuster om te gaan met elektrische apparaten en zo stroom te besparen. In proeven bracht de sensor ook onveilige situaties aan het licht.


De sensor is zo groot als een postzegel en wordt aangebracht op de hoofdkabel van een huis, bijvoorbeeld in de meterkast. Daar meet hij de pieken en hellingen in het verloop van stroom en spanning, die onder meer zijn gekoppeld aan het aan- en uitschakelen van apparaten.

Aan de sensor gekoppelde software gaat na verloop van tijd patronen herkennen, waardoor verschillende apparaten als het ware hun eigen vingerafdruk krijgen. Op die manier ‘weet’ het systeem wanneer de koelkast aanslaat en hoe lang de tv op stand-by staat. ‘Als mensen toegang krijgen tot meer en betere informatie over hun energieverbruik, leidt dat tot besparingen’, vertelt hoofdonderzoeker Steven Leeb van het Massachusetts Insititute of Technology (MIT) in een nieuwsbericht.


Sensor plaatsen

Het bijzondere van de sensor is dat het niet zo veel uitmaakt hoe precies hij op een bepaalde plek zit. Bestaande stroommeters moeten heel exact worden geplaatst, omdat de elektrische velden uit een kabel elkaar op sommige plekken opheffen, zodat ze niet meetbaar zijn. Dat probleem lossen de MIT-onderzoekers slim op: ze plakken vijf verschillende deelsensoren vlak naast elkaar en een kalibratiesysteem in de sensor bepaalt welke deelsensor het sterkste signaal oppikt, dat vervolgens wordt gebruikt.

We hebben tegenwoordig zo veel elektrische apparaten in huis dat het de moeite loont om goed te analyseren welk apparaat wanneer aanstaat.


Bestaande systemen

Er bestaan al systemen die het stroomverbruik meten van elektrische apparaten in huis, zoals dat van Ipsum Energy (artikel 'Slimme stroommeter'). Het MIT-systeem onderscheidt zich hiervan doordat het de gemeten data zo veel mogelijk binnenshuis houdt. Daar kunnen apps, nog te ontwikkelen door derden, vervolgens hun analyses op loslaten. Het voordeel van de data niet naar buiten sturen (naar de cloud) is tweeledig: ten eerste is de privacy van de consument gewaarborgd en ten tweede wordt er veel minder bandbreedte gebruikt.


Stroom besparen

Met de stroomsensor kunnen consumenten straks heel precies monitoren welke apparaten op welke momenten stroom verbruiken, en hoeveel. Door die inzichten is naar verwachting meer dan 10 % stroom te besparen. Opvallend is dat de sensor in tests ook onveilige situaties aan het licht bracht. Zo vertoonde de spanning in het stroomnet van een huis een onverwacht patroon, dat bij nader onderzoek bleek te wijzen op de koperen waterleidingbuizen waarop spanning stond – een potentieel gevaarlijke situatie.


Eenvoudig in gebruik

De MIT-ers denken dat hun sensor, eenmaal doorontwikkeld tot een consumentenproduct, ongeveer 25 tot 30 dollar (23 tot 27 euro ) zal kosten. En eenvoudig in gebruik is-ie ook: ‘Je bindt hem gewoon met een tie-wrap aan de kabel. We proberen het echt gemakkelijk te maken voor mensen om hem te gaan gebruiken’, aldus mede-onderzoeker John Donnal in hetzelfde nieuwsbericht.


Foto Bryce Vickmark

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.