Het zijn robots die in een fabriek met mensen samenwerken, en die gemakkelijk taken zijn aan te leren. Met twee nieuwe modellen veroveren deze zogeheten co-robots de werkvloer.

Uniek zijn de co-robots niet, de robotarm Sawyer van het Amerikaanse Rethink Robots en de UR3 van het Deense Universal Robots, maar met de nieuwe modellen zetten beide fabrikanten de trend van lichtere, gemakkelijk inzetbare en nauwkeurig automaten, die een veel breder palet aan werkzaamheden kunnen  verrichten.

Sawyer is de opvolger van de twee-armige Baxter, die vooral wordt gebruikt in de verpakkingsindustrie en voor onderzoek. Sawyer heeft een groter nauwkeurigheid, werkt sneller en is lichter dan zijn grote broer, en kan ook taken aan als het testen van elektronische circuits of het bedienen van machines. Het apparaat kan net als Baxter instructies leren door ze voor te doen en is uitgerust met krachtsensoren en een zichtsysteem, dat onder meer in staat is om objecten of barcodes te herkennen. Sawyer komt deze zomer op de markt en gaat zo'n $29.000 kosten.

De UR3 van Universal Robotics

De UR3 is een lichtgewicht tafelrobot, die componenten kan assembleren, polijsten, lijmen en schroeven. Hij kan worden gebruikt als een extra hand waar de medewerker er één tekort komt, of hij kan zelfstandig werken, bijvoorbeeld in een omgeving die niet voor mensen geschikt is.

De UR3 is net als Sawyer uitgerust met krachtsensoren: bij een eventueel contact met een medewerker wijkt de robot direct terug, zodat deze geen schade kan toebrengen. De prijs van de UR3 ligt ergens tussen de $ 20.000 en $30.000.

Het aandeel van de co-robots in het totaal aantal industriële automaten is nog zeer gering. Volgens de Financial Times verkocht Universal Robots sinds 2008 zo'n 3500 lichtgewicht co-robots, en Rethink Robotics sinds 2012 enkele honderden Baxters. Het totale aantal verkochte industriële robots bereikte afgelopen jaar een record met 200.000 exemplaren, waarvan de meeste in China en Zuid-Korea, gevolgd door Japan, de VS en Duitsland.

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.