De radiotelescoop in Dwingeloo is eindelijk klaar. Afgelopen zaterdag is de officiële opening van de telescoop, die na een uitgebreide renovatie weer te gebruiken is.

De telescoop stond sinds 1996 stil. De afgelopen jaren werden eerst kleine herstelwerkzaamheden gedaan, maar pas nadat de telescoop de status van Rijksmonument kreeg werd een echte renovatie realistisch. Die renovatie begon in 2012 en is nu, bijna twee jaar later, afgerond.

Voor de renovatie is de schotel van 25 meter doorsnee van de toren afgetild, gedemonteerd en schoongespoten. Na tien jaar stilstand was een deel van de schotel verroest, wat niet alleen onzuivere metingen opleverde maar ook milieu- en veiligheidsproblemen gaf. De schotel is nu niet alleen roestvrij, hij is ook beter geprepareerd voor de toekomst: door roestwerende bescherming op de cruciale punten van de schotel te zetten, zou hij langer mee moeten gaan.

De restauratie maakt de schotel niet alleen weer bruikbaar, hij zou ook beter moeten gaan werken. Door vóór het demonteren met lasers de paraboolvorm van de schotel te meten, wisten de restaurateurs precies in hoeverre de vorm van de schotel door de jaren heen was veranderd. Daar hebben ze rekening mee gehouden tijdens het hermonteren. André van Es, de voorzitter van telescoopbeheerder CAMRAS, denkt dat dat effect heeft: 'We wachten nog op de metingen, zowel van de vorm van de schotel als de resultaten van metingen met de telescoop, maar ik verwacht dat hij beter is dan ooit.'

Nu de telescoop weer open is, zal hij hopelijk niet snel weer in onbruik raken. In ieder geval is er nu al veel animo voor het gebruik van de telescoop. Van Es: 'Radio-amateurs, amateurastronomen, de scouting en scholieren willen allemaal de telescoop gebruiken.'

Aanstaande zaterdag, 5 april, vindt de opening van de telescoop plaats. Daar kan iedereen zien wat er met de telescoop kan en hoe hij werkt.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.